середу, 13 серпня 2014 р.

Дара Корній «Зозулята зими»

     Дара Корній «Зозулята зими». Серед засніженого поля Руслана бачить дівчинку. Але чому ніхто інший не помічає її.
      Згодом дівчина розуміє, що таких дітей-потерчат насправді багато. Руслану запевняють, що всі ці діти загинули, й навіть показують документи на підтвердження. Дівчина вже не знає, кому довіряти. Вона починає пошуки правди, що лякає...
      «Знахаркою троякої ружі» вважає Марію Матіос автор передмови до її книги «Вибране», професор Люблінського Університету ім. Марії Кюрі-Склодовської І.Набитович. її називають то «Стефаником у спідниці», українським Маркесом чи Фолкнером, то «чортиком із табакерки». Але сама письменниця різко відкидає будь-які порівняння і стверджує, що їй до вподоби єдине визначення її стилю: «вона пише, як Марія Матіос».
      Жоден інший із сучасних українських письменників не має такого сталого реноме літописця загальнолюдських цінностей і адвоката цінностей окремої людини на тлі історії, як має його Марія Матіос. І жодна українська книжка усіх років незалежності не мала такого непідробного резонансу в суспільстві, як її роман «Солодка Даруся». Жодна інша книжка не мала таких контроверсійних оцінок, як її «Нація». Кожен наступний твір письменниці викликає жваві обговорення і незмінну цікавість читачів.
         До книги «Вибране» ввійшли найбільш відомі твори Марії Матіос: «Солодка Даруся», «Нація», «Майже ніколи не навпаки», «Москалиця» та інші.
 
   Костянтин Тур-Коновалов «Художник». Перша половина ХІХ сторіччя. Тарас Шевченко – поки нікому не відомий маляр-підмайстер, кріпак поміщика Енгельгарда. Та невдовзі доля зведе його з людьми, які допоможуть відкрити світові його талант… Новий погляд на життя й становлення славетного художника і поета!
 
   Що, як свої тексти письменники створюють не самі, а лише «приймають», як антени, вказівки своїх  «донорів» із таємничої Країни задзеркалля? Та й хто такі донори? Захоплива містично-фантастична історія про те, звідки і якою ціною приходить натхнення! Ось про це йдеться в новому творі Тіни Гальянової «Ходіння Туди і Назад».
   Цей роман, написаний переважно на історичних документах і архівних свідченнях очевидців, присвячено подіям другої половини XVIII – початку XIX ст. Центральна постать роману – Софія Потоцька, на честь якої, як подарунок магната Потоцького своїй коханій, споруджено унікальний парк «Софіївка» в Умані.

Немає коментарів:

Дописати коментар