понеділок, 10 листопада 2014 р.


Івченко В. «Химери дикого поля». Цей роман виборов третю премію конкурсу «Коронація слова-2014». Карколомний детектив, в якому непередбачувана інтрига переплітається з історією і подорожами у часі. В книзі, написаній у 2013 році, передбачено вторгнення Росії в Україну і спроба створення так званих «народних республік». Співробітники детективної агенції «Хаос» відправляються до релікту Запорізької Січі, що зберігся до наших часів. Там вони стають свідками унікального комуністично-рабовласницького експерименту, з якого дуже важко вибратися живим. Героїв чекають битви, пригоди, подорожі, чудернацькі краї. «Химери Дикого поля» - книга, яка передбачила все і не тільки.
 Кокотюха Ю. «Справа отамана зеленого». Від п’ятиразового лауреата престижного літературного конкурсу «Коронація слова» і Золотого автора України!
 Лікар Артем Шеремет за зброю визнавав лише скальпель, але жорстокі реалії громадянської війни в Україні 1919 року докорінно змінили життя героя. Він змушений був узяти до рук справжню зброю і поринути у вир буремних подій. Трагічні обставини приводять його до армії отамана Зеленого. Запекла боротьба, смертельна небезпека, зрада та надія, кохання і втрата не омине ніщо...
 Данило Терпило (Отаман Зелений) суспільний діяч, революціонер і повстанський отаман. 5 лютого 1919 року більшовики зайняли Київ, почався грабунок Київщини більшовицькими продзагонами, що штовхнуло українське село до опору. В квітні 1919 року, спираючись на підтримку населення Терпило розпочав боротьбу з російською комуністичною окупаційною владою, яка оголосила його поза законом.
Роман Кокотюхи динамічне й захопливе читання про український повстанський рух ще одну малознану сторінку української історії, боротьбу мешканців Великої України за її незалежність і соборність. Герої роману звичайні собі люди, зі своїми характерами, мотиваціями, переживаннями та глибокими внутрішніми змінами. Автор без пафосу й зайвих емоцій зумів це передати.
 Жадан С. «Anarchy the Ukr» (Луганський щоденник). Anarchy in the UKR» - це книжка про основні тенденції джазу, про комунізм, як модель шоу-бізнесу, про секс психологічної залежності, про фінансову стабільність революційного руху, про депресію як складову системи освіти, про любов як можливість гетеросексуальної комунікації, про транквілізатори як чинники колективної пам'яті, про пам'ять як визволення, про смерть як продовження пам’яті.
 Мельник Я. «Чому не втомлююся жити». Ярослав Мельник, чий роман «Далекий простір» став переможцем престижного конкурсу «Книга року ВВС-2013», знов дивує читача своєю незвичною прозою. Його книжки виходять різними європейськими мовами, і одразу три країни Франція, Литва й Україна мають за честь вважати його творчість своїм літературним фондом. Бог і зло, смерть і вічне життя, відчуження і рідність ці та інші питання в центрі його нової прозової книги.
 А що, коли наш світ видуманий? Несправжній? Тіло можна замінити молодим і здоровим, виростивши його попередньо у своєрідному інкубаторі. Письменник замість Бога пише книгу життя людини, яка навіть про це не здогадується. Молода мати, потребуючи любові, стає катом для власної дитини і змушена знову і знову переживати цю драму. Якісь дивні передбачення, майже пророцтва, приховані під химерними сюжетами українського письменника з Литви, який має чимало шанувальників в Україні.
 Кідрук М. «Жорстоке небо». Це перший роман про українську авіацію, для якого Максим обрав регіональний пасажирський літак АН-148. У книзі йдеться про жінку, батько якої сконструював цей літак. Судно вже після другого польоту до Франції зазнає катастрофи, і головна героїня вирушає на місце аварії, аби з’ясувати, що стало причиною трагедії. На перший погляд, винними є працівники паризького аеропорту, які скерували літак на смугу, яку очищували від снігу. Однак вже на місці головна героїня з’ясовує: якби все було гаразд із літаком, він завжди б міг скасувати посадку і спробувати сісти на іншу смугу. І тут вона опиняється перед дилемою – чи зберегти ім’я свого батька та честь рідної країни, чи випустити на ринок незавершений літак? Це роман-катастрофа й детектив в одному флаконі. Автор як завжди уважний до деталей, прекрасно виписані побутові сценки, характери персонажів. На цей раз у ролі головних героїв виступають не хлопці-зірвиголови, ровесники автора як у попередніх романах, а молода жінка - мама двох хлопчаків двох та чотирьох років. І ці характери автору цілком вдалися. Як зізнався сам письменник, хлопчика Даньку він акуратно «списав» зі свого похресника і всі сценки за його участі виглядають дуже живими і реалістичними.
 Одним словом, якщо ви любите літаки і авіацію – читайте «Жорстоке небо», якщо ви не любите літаків, але любите детективи - читайте «Жорстоке небо», якщо ви не любите ні літаків, ні детективів, але хочете гарно провести час з хорошою книжкою – читайте «Жорстоке небо».

 Романчук Л. «Цвіте терен». Цей роман у чотирьох книгах — іще одна сповідь серця, натхненний псалом любові земній і любові небесній. Коли твориш чудо, маєш нести відповідальність. Пісня пісень лунає музикою лиш у дуеті! «Ти не хочеш співати у терні один... Хор тернових птахів співає реквієм коханню. ...Я знаю, колись ти повернешся, прийдеш і попросиш краплю води, щоб не висохло джерело у пустелі нелюбові. Попросиш краплю вина, і мої вірші перетворяться на червоне чорнило, яким пишемо у серцях. Попросиш крихту хліба, і знайдеш поживу на сторінках цієї книги, щоб не загинуло в тобі хлопченя, яке жило за сонцем і кохало за місяцем. Залишаю тобі себе, щоб знав не самотній у світі.»

Немає коментарів:

Дописати коментар