понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Жадан С. «Життя Марії». «Життя Марії» – нова книжка віршів та перекладів Сергія Жадана. Вона містить 80 текстів: 60 віршів самого автора і 20 перекладів поезій Чеслава Мілоша. Вірші написані та перекладені переважно протягом останнього року. За словами Сергія Жадана, ця книжка про любов і ненависть. «Вона особлива тим, що писалась як щоденник  за доволі короткий термін. Відрізняється особливо контрастним поєднанням внутрішнього та зовнішнього, світлого та темного».

Радушинська О. «…Коли сонце було сто зрячим. Амулет волхва». Події роману «…Коли сонце було сто зрячим. Амулет волхва» відбуваються у прадавні часи і під попелом століть вже й не розібрати, що з того могло відбуватися насправді, а чого ніколи б не сталося, лише тоненька ниточка народних традицій та звичаїв, вплетена у сюжетну канву, веде читача до першоджерел і нагадує про щось кревне.

Бойченко О. «50 відсотків рації». Збірка «50 відсотків рації» містить 50 вибраних текстів автора в жанрі сюжетної публіцистики. Відтак згідно з вимогами жанру представлені в текстах постаті строго на 50 відсотків є реальними, а на 50 вигаданими. Те саме з розказаними тут історіями: на 50 відсотків вони є літературними, а на 50 журналістськими, на 50 омічними, а на 50 не дуже. Книжка розрахована на 50 відсотків читачів.

Мусаковська Ю. «Чоловіки, жінки і діти». Це книжка відвертої і глибокої поезії, де перемішано все, з чим і як ми живемо останні роки: разючі зміни, біль, страждання, втрати, війни. «Є книжки з особливими властивостями: вони відображають наші уявлення про теперішнє і минуле. І є такі, які взаємодіють з майбутнім – через теперішнє, через вібрації та мерехтіння, через нас – чоловіків, жінок і дітей. «Чоловіки, жінки і діти» – книжка віршів, здатних взаємодіяти», – вважає поетеса Маріанна Кіяновська.
Лірика Юлії Мусаковської складна, глибинна, сповнена гострого відчуття людської участі, де ліричні герої часто постають заручниками своїх тіл та соціальних ролей. «До збірки увійшли тексти, написані протягом 2013-2015 років, у передчутті та під час розгортання складних подій в країні, - каже Юлія Мусаковська. – Назви розділів збірки – «глина», «залізо» та «вогонь» – є спробою повернутися до первісного, до того, як усе починалося, переосмислити, ідентифікувати самих себе, відділити справжнє, важливе від штучного і другорядного. Це створення чоловіків, жінок та дітей заново, коли глина лягає на залізний каркас і запікається у вогні».

Куценко О. «Лялечки». Третя поетична збірка Оксани Куценко здебільшого про те, що всі ми трохи заховані, трохи занурені у свої власні схованки-лялечки. Але так не триватиме вічно, адже лялечка – це стан перед великою зміною, перед трансформацією, перед появою крил. Чудові тексти у супроводі дивовижних ілюстрацій Анастасії Стефурак – гарний привід для розмови про зміни, великі й дрібніші, про ідентичність та вміння її зберегти в безконечному плині всього, що довкола.

«Інфаркт для гурманів». Книга першого лауреата Міжнародної премії імені О. Ульяненка, котрою щорічно відзначають кращого письменника-нонконформіста, – це, за визначенням самого автора, «щоденник вар’ята… з наслідками документалістики та елементами абсурдизму, авантюризму й легенького фентезі». Справжні поціновувачі контрлітератури будуть приємно подивовані. Цей стиль граничної відвертості неабияк імпонує, написаному віриш – хай то виразно автобіографічні епізоди чи історії вигаданих (чи таких уже вигаданих?) персонажів. Утім, їх важко аналізувати, позаяк критеріїв для оцінки таких текстів просто не існує. Це оригінальна авторська проза, котра стоїть осібно на тлі написаного рештою українських (та й закордонних, вочевидь) авторів; це справді тексти, варті перечитування.

Майдуков С. «Смертельный вояж». Колись Гліб був закоханий в красуню Риту. Із-за неї він вилетів з інституту, потрапив у десант і ризикував життям в Югославії. Рита тим часом вийшла заміж за його кращого друга Володю. Через багато років він просить Гліба знайти Риту, викрадену бандитами. Гліб погоджується. Він ще не здогадується, що Володя сам продав дружину в рабство, рятуючи свій бізнес... Але у Гліба свої принципи – він не може залишити жінку в біді. Колишній десантник пригадує всі бойові навички, щоб визволити її. 

Вас чекають захоплюючі переслідування, пригоди.

Немає коментарів:

Дописати коментар