четвер, 9 лютого 2017 р.

Пропонуємо вашій увазі нові книги сучасних українських авторів, які надійшли у відділ абонементу в лютому 2017 р.


Яневський Д. Б. Проект «Україна». Відомі історії нашої держави. Нова книга відомого українського тележурналіста – це погляд на історію України, починаючи з середини Х ст., до об’єднання 1386 р. Королівства Польського та Великого князівства Литовського, аж до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва.
Про те, де і коли виникла сучасні концепція історії України? Кому і чому знадобилася «спільна» історія «рускава», «українскава» та «бєларускава» народів? Про це та інше дізнаєтесь, прочитавши цю книгу.



Іваничук Р. «Сліди на піску». Навіть найнепомітніший слід, який залишила на рідній землі чесна людина, ніколи безслідно не зникає, стверджує автор. Книга містить короткі повісті, новели й есеї, написані в різні роки, а тому читач має змогу оцінити Романа Іваничука як майстра «малої» прози. В маленьких оповідках автор розмірковує про давню історію України та наше суперечливе сьогодення. Книга сповнена тривог за долю та майбутнє українського народу.






Любка А. «Карбід». Молодий автор так характеризує свій новий твір: «Жанр «Карбіду» – пригодницький роман, а мотор дії – 100 способів контрабанди». Події твору розгортаються впродовж тривожного літа 2015 року, коли у вигаданому містечку Ведмедів група ентузіастів вирішує збудувати Фонтан Єдності з Європою. Навіщо їм фонтан, чому за ними в’язниця плаче і за скільки в Україні можна придбати людську нирку? Читайте і дізнавайтесь.





«Ген воїна» – так називається нова збірка короткої прози письменника та журналіста Р. Горового.
До книги увійшли чотири оповідання різні за сюжетом  та тематикою, серед них – «Нижче неба» про воєнного пілота в зоні АТО. Прототип героя – реальний вертольотчик, який лікується після поранення.
Твір був написаний задовго до подій на Донбасі, але прочитавши його, зрозумієте, що він ніби переносить нас у події сьогодення.






Михед О. «Астра» – динамічний психотрилер, який торкається найглибших страхів свідомості читача. Головний герой роману авантюрник Віктор Варецький отримує запрошення відвідати семінар «Астра» в загадковій місцині в Карпатах. І це змінює все його життя.
Історія пошуку відповідей на запитання, які краще не ставити. Пошук правди, на шляху до якої губиш усіх, кого любив. І розумієш: усе вигадка, все ілюзія.






Самойленко В. Час розкидати каміння. Як складно подеколи буває відділити сьогодення від днів минулих… Хтозна, як пройде зустріч колишніх друзів, та й чи відбудеться вона взагалі?.. Хтозна… Чи прийшов час збирати каміння?.. А якщо так, то де його шукати – це каміння? На теренах Батьківщини чи в спекотній Африці? А може, у власному майбутньому? На ці та інші питання ви знайдете відповіді, прочитавши книгу. Роман занурить вас у минуле, у бурхливі дев’яності, й виштовхне у цинічних двохтисячних. За одну добу наш герой пройде щонайменше два шляхи, які то йдуть паралельно, то перетинаються, а то й розходяться, щоб більше не зійтися. Друзі, однокласники, вороги. Кумедні сучасні реалії, не менш кумедні, а подеколи й трагічні події минулого. Скажені авантюри, пристрасті, зради. Каміння, каміння, каміння…

Гаврилів Т. «Де твій дім, Одіссею?» – перша частина трилогії, до якої входять також романи «Чарівний світ» та «Вийди і візьми». Світ зазнає докорінних змін, і сьогодні в ньому ніщо вже не таке, як учора. Вирушаючи в подорож, головний герой цього роману  не підозрює, що скоро опиниться в епіцентрі зіткнення культур і цивілізацій, а його пристрасть до шкіцування старої архітектури стане підставою для звинувачення його в підготовці теракту…
Якщо вас цікавить тема нескореності, дружби та кохання, ця книга для вас!





Що може бути цікавішим за її величність історію? Тільки історія, про яку розповідають небайдуже та неупереджено. Саме так, як це робить Валентин Чемерис – відомий український письменник. У видавництві «Фоліо» вийшли друком його нові романи «Анна Київська», «Рогнеда», «Марина – цариця московська», «Сини змієногої богині».


«Анна Київська» - Цей роман присвячений доньці Ярослава Мудрого, красуні Анні, першій королеві Франції. Вона подарувала Генріху І не тільки спадкоємця корони – Філіппа, а й значною мірою змінила хід французької історії. Смілива, розумна та освічена королева поступово стає співправителькою Генріха. Її підписи стоять поруч з підписами короля на важливих державних указах. Владна і мудра, вона розуміла свою роль в управлінні країною. Франція стала її державою, а французи назавжди запам’ятали її як королеву Франції – Анну Київську. Але чи була вона щаслива? Дізнаєтеся, прочитавши книгу.

«Рогнеда» – роман-сказання про вродливу та гордовиту полоцьку княжну. Все, здавалося б, обіцяло їй любов, обожнювання і щастя. Але ці надії рухнули в одну мить, коли красуня Рогнеда опинилася в потоці бурхливих подій та суперництва двох рідних братів – Ярополка і Володимира Святославичів, коли виклично-гордо відмовила Володимиру, ще й назвала його зневажливо «сином рабині». Таких образ Володимир не прощав нікому…

«Марина – цариця московська» – Марина Мнішек, польська графиня, вісімнадцятирічна дочка воєводи з українського Самбора з Карпат, волею випадку (чи історії) стала царицею і жоною двох царів тих лихих часів, які на Русі прозвали Смутними, а її – царицею Смути. Про це й розповідається в романі Валентина Чемериса. А ще про кохання Марини до молодого царя Дмитрія, про останню її любов до козацького отамана Івана Заруцького, про криваву трагедію, що її спіткала, і про подальшу долю московської цариці, чиє життя так рано урвалося – у 26 років – у башті Коломенського кремля і яка вже після своєї смерті буде оголошена відьмою і чаклункою...

«Сини змієногої богині» – роман-есей, що складається з роману та кількох повістей з однією головною героїнею – Скіфією, загадковою і таємничою країною вершників з луками, тією Скіфією, яка у VII столітті до н. е. під дзвін мечів і співи стріл з’явилася на південних теренах України. Легендарна і реальна, повна слави і звитяги, знана нам і незнана, Скіфія воїнів і хліборобів, царів і вождів, чаклунів і знахарів, войовничих амазонок і жриць, земля героїв (Іданфірс, Атей, Скілур) і майстрів неперевершених шедеврів, що й нині дивують і вражають людство…

Нові книги молодого українського письменника Ярослава Яріша набувають шаленої популярності. Написані в жанрі історичного трилера та бойового фентезі, вони вже розійшлися багатотисячними накладами. Пропонуємо вашій увазі два нових романи: 

           

Яріш Я. «Сповідь з того світу» Не в змозі змиритися зі смертю коханого чоловіка під час подій на Майдані героїня твору - Марія спробує змінити Долю і повернути Коло Історії навспак. І ось жереб кинуто: Доля заводить жінку в дохристиянські часи, вимірявши дистанцію у 13 століть. Галасливим вертепом пробігають покоління, змінюються епохи... Авари, хрестоносці, монголи, яничари, НКВС... А Марія все мандрує і мандрує: щойно перетнувши фінальну лінію, знову опиняється на старті. Це і є відповіддю всесильної Долі на її виклик, адже Кола Історії не розірвати. Як гинули Іванові прадіди, так і він мусить віддати своє життя за рідну землю...

Яріш Я. «Судний день». Зі шкільної парти ми пам’ятаємо, як Шевченко у своїй безсмертній поемі «Гайдамаки» «скликав» у Холодний Яр відважне гайдамацтво, а ми з хвилюванням слідкували за долями Гонти, Залізняка і Яреми Галайди. Та чи було все саме так, як описував Великий Кобзар? Як зараз нам ставитися до кривавих подій Коліївщини? Що це було: стихійне повстання українського селянства, спланована війна за відновлення незалежності Української Держави чи «багатоходівка» Російської імперії?
На це питання дає відповідь новий роман Ярослава Яріша «Судний день». Його сюжет заводить нас у жорстоке ХVІІІ століття, де поміж темних пущ Холодного Яру та глибоких байраків запорозького степу кувалися свячені ножі, у той час як у замках і палацах жирувало знавісніле від безкарності панство. Ось-ось «заспівають треті півні», впаде іскра у порох і велике пожарище затопить всю Україну, спом’янувши горді часи Хмельницького і Палія.

Андрухович Ю. «Лексикон інтимних міст». Це – найбільший за обсягом твір автора. Невтомний мандрівник Україною, Європою, Америкою, Андрухович розповідає нам 111 історій про 111 міст, з якими йому пощастило пережити щасливі й не дуже, але завжди інтимні – у широкому значенні цього слова – пригоди. Розташовані в алфавітному порядку за географічними назвами, ці різножанрові тексти – від есе й оповідань до віршів у прозі – разом становлять автобіографічний атлас світу письменника. Крім того, кожна «лексиконна» пригода є чітко вписаною не лише у просторові, а й у часові координати, що дає змогу читачеві здійснити слідом за автором 111 приватно-історичних стрибків від середини 60-х років минулого століття до наших днів. Ті, хто цікавиться країнами світу, знайдуть у цій книзі багато цікавого та нового.

Коломійчук Б. «В’язниця душ». Ще донедавна жанру українського детективу майже не існувало, але Богдан Коломійчук, відомий молодий письменник, автор ретро-детективів, намагається змінити цю ситуацію на краще. Це вже третя книга автора, в якій він найкраще проявив себе як майстер детективного жанру. Події у повістях, що увійшли до видання, відбуваються  на початку ХХ ст. у Львові. В основі сюжету кожної повісті – блискуче розслідування заплутаної справи, яке проводить львівський комісар Адам Вістович. А яку нову справу наразі розслідує комісар? Читайте у новому детективі.









А для наших читачів молодшого, середнього шкільного віку та підлітків пропонуємо такі цікавинки:


«Атлас світу для дітей» - яскраво ілюстроване видання, призначене для дітей середнього шкільного віку. Ця чудова книга дозволяє пізнавати світ, відкриваючи дивовижні куточки нашої планети. Діти дізнаються: про навколишній світ, материки та континенти, країни та народи, про різноманітних тварин, що населяють нашу планету. Видання значно розширить кругозір вашої дитини. Атлас містить понад 150 ілюстрацій!







«Я і світ довкола мене» - Кожна дитина хоче як можна більше взнати про світ, якій його оточує. Ця книга відкриє їй нові горизонти ще не пізнаного. Дитина зрозуміє, як працює його організм, отримає нові відомості про дивовижний світ природи, познайомиться зі стародавніми цивілізаціями, а ще зможе уявити, ким вона стане, коли виросте, яка професія для неї найцікавіша. Книга містить яскраві ілюстрації Елеонори Барзотт







Мензатюк З. «Чарівні слова: казочки про мову». Як швидко і цікаво вивчити правила української мови з малюком, питаєте ви? Дуже просто. Про це ви дізнаєтесь, прочитавши цю книгу. Казочки про мову це не тільки дуже цікаві, а ще й розвивальні твори: можна гратися зі звуками, буквами та словами і при цьому добре засвоювати, з вашими дітками, український правопис. Доповнюють книжечку яскраві ілюстрації художниці Корнелії Коляджин.



Ухачевський С. «Казка старого мельника». Це перше видання казок для підлітків від автора бестселера «Карпатський капкан» Сергія Ухачевського. Історія про перемогу світла над темними силами. Головні герої книги несподівано для себе стають Воїнами Світла та, попри неймовірну потугу темних сил, звільняють рідну землю від ворожої нечисті й повертають людям мир і спокій.








Ручай Г. «Іван Мазепа і я: оповідання про життя гетьмана І. Мазепи»,
Ручай Г. «Маруся Чурай і я: оповідання».
Левицька В. «Степан Бандера і я: оповідання про життя С. Бандери».
Як отримати 12 балів з історії? Де знайти додаткову інформацію про ту чи іншу історичну подію? Про це та інші факти ви дізнаєтеся з книг пізнавальної серії про життя видатних українських діячів «12 балів».
Головні герої книг - діти, які проводять розслідування і з’ясовують факти життя видатних українських постатей.
Ці книги мають не тільки художньо-пізнавальний, а й навчальний характер - елементи енциклопедій та вміщені в кінці таблиці з датами, дозволяють використовувати книги як додатковий матеріал на уроках історії України та літератури, для написання рефератів, підготовки до відкритих уроків, написання творів тощо.

Лірник С. «Казки Лірника Сашка» Казки Сашка Лірника, багато хто звик слухати в авторському виконанні: наживо на фестивалях, у відео- чи аудіозаписах. А от збірки його казок у книжковому форматі з’явилися порівняно недавно, До книги “Казки Лірника Сашка” увійшли і нові казки, яких ще не було в аудіоформаті – казка про терновий пищик, дивного хлопця і Ману, що з дуба впала; Про язикатого Іванка, нову церкву і пана економа злодійського, казки козацького циклу тощо. Ця книжка буде окрасою домашньої бібліотеки й послужить не тільки дітям, а й батькам, навіть іншим поколінням родини. І в теперішніх маленьких читачів-українців має бути книжка казок, яку не соромно прочитати й іншим показати. А головне – вона виховує українських патріотів і культурних людей. Вона поганому не навчить, а лише добру, любові, родинним цінностям і хоробрості. Ну, й гумору в ній чимало.
Яскраві ілюстрації до книги - художника Іннокентія Коршунова.


Кирпа Г. «Мій тато став зіркою». Це зворушлива оповідь маленької дівчинки, тато якої загинув на Майдані. Дівчинки, якій важко змиритися з тим, що тато вже не пригорне її міцно-міцно, не малюватиме з нею пастельками тополю аж до неба, не побачить її маленької сестрички. Героїня книжки роздумує про зовсім не дитячі теми: смерть, барикади, гради та біженців. Але полеглий за правду тато світить їй із неба яскравою зіркою…


 
Андрухович С. «Сузір’я Курки». Це – перша книга у серії «Напиши мені книжку», яку створили автор Софія Андрухович та художниця Мар’яна Прохасько.
«Сузір’я Курки» – історія про дитинство і старість, про зв’язок між живими істотами і природою, про емпатію і страхи, про бабусю і дівчинку, рись і кота, про курку Марічку і велику зоряну курку Іскру, яка дивиться з небес.
«Сузір’я Курки» справді схоже на сузір’я: воно складається з окремих небесних тіл, які, підсвітлюючи одне одного, творять на небі візерунок, прочитання якого залежить від того, хто читає».

Сподіваємося, що ці книги не залишать вас байдужими і ви отримаєте насолоду від їх читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар