понеділок, 7 грудня 2020 р.

9 грудня відомій французькій письменниці і журналістці Анні Гавальді виповнюється 50 років

Народилася нова «зірка французької словесності» в 1970 році. Її бабуся свого часу емігрувала до Франції з Росії, цим, можливо, пояснюється палка любов письменниці до класичної російської літератури. Перший творчий успіх прийшов до дівчини в 1992 році, коли вона несподівано для себе виграла конкурс на кращий лист про кохання. Причому любовне послання, яке складалося всього з десяти рядків, було написано від імені чоловіка, що дуже здивувало організаторів, коли ті дізналися, що його автор - жінка.
Раннє заміжжя закінчилося крахом, але зате подарувало майбутньої письменниці двох прекрасних дітей - сина і дочку, які зараз проживають з матір'ю в Мелень. Про любовне розчарування вона не любить згадувати. Але пережите підштовхнуло жінку серйозно зайнятися літературою. Так з'явилися перші новели, які письменниця відправила в кілька видавництв. Правда, ті відмовилися від публікації, заявивши, що подібна література - «неформат»: читачі нібито не люблять короткі історії. Погодилося ризикнути тільки видавництво «Дилетант» і не прогадало. Збірка новел з довгою назвою «Мені б хотілося, щоби хтось мене десь чекав...» розлетівся майже миттєво. До нього прихильно поставилися критики, і полюбили читачі. Через рік ця книга виграла Гран-прі Телерадіо Люксембургу - вагому нагороду в області французької літератури. Однак найкращі книги Анни Гавальда з'явилися дещо пізніше.
Через 3 роки після першої публікації вийшов роман «Я її любив. Я його любила», який зробив письменницю знаменитою. А найбільшу світову популярність серед усіх книг Анни Гавальда отримав роман «Просто разом», який побачив світ у 2004 році. Зворушлива історія присутніх під одним дахом, здавалося б, чужих і несхожих людей, які несподівано стали один одному рідними і близькими, сколихнула читачів. Цей твір став номером один в списку книг Анни Гавальда, що стали світовими бестселерами. Через три роки по його мотивами зняли фільм. Подивитися екранізацію побажало понад 2 мільйонів глядачів. У 2009-му вийшла кіноверсія роману «Я її любив. Я його любила », теж мала успіх у глядачів. Не пройшов повз увагу кінематографістів і написаний ще в 2002 році роман для юнацтва «35 кіло надії», що оповідає про проблеми підлітків. Його екранізували в 2010 році. Не виключено, що така ж доля чекає і інші романи письменниці.
Через іронічність та витонченість її творів Гавальду називають «новою Франсуазою Саган»,а її книги – справжнє задоволення для поціновувачів французького шарму і хорошої літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар