вівторок, 26 січня 2021 р.

Вікіпедія : цікаві факти та можливості (до 20-річчя від дня відкриття всесвітньої онлайн-енциклопедії «Вікіпедія»)

Дорогі друзі, цього року ми відзначаємо ювілей онлайн-енциклогедії «Вікіпедія». Працює вона за принципом: кожен може редагувати, кожен може читати.

Слово «Вікіпедія» складається з двох частин: «вікі» походить від гавайської мови та означає «швидко». «Педія» – частина слова «енциклопедія», яке означає великий тлумачний словник. Тобто «Вікіпедія це – місце, де можна швидко знайти інформацію про щось або про когось.

Згадаємо цікаві факти та можливості цього найбільшого та найвпливовішого онлайн-видання.

 

Чи знаєте ви, що «Вікіпедію» створили філософ та фінансист Л. Сенгер і Д. Вельс із США, які, започаткували проект вільної енциклопедії, яку може редагувати кожний охочий користувач інтернету. І вони досягли успіху, адже наразі загальна кількість статей у Вікіпедії – більше 55 млн. Найбільше статей англійською – їх кількість перевищує 6,2 млн. Українською мовою у Вікіпедії більше 1 млн статей.

Щодо штучних мов – є версія «Вікіпедії» есперанто (більш як 200 тис. статей), мовами волапюк, ідо та інтерлінгва.

Загалом існує 314 Вікіпедій різними національними мовами. У восьми з них менше, ніж по 10 статей. У 18 з них більше 1 млн статей. Українська Вікіпедія посідає за кількістю статей 17-те місце. Перші зафіксовані спроби створення статті в українській Вікіпедії датують 26 січня 2004 р.

27 квітня 2014 р. було проведено вікіфлешмоб, завдяки цьому 27 квітня було створено аж 940 статей  – а це значить, що цього дня українці створили статей більше, ніж в англійській Вікіпедії. Вплив цього заходу був такий сильний, що українська Вікі ввійшла до десятки вікіпедій, що найшвидше розвиваються. 

10 жовтня 2007 р. було зроблене мільйонне редагування в українській Вікіпедії, а 23 березня 2020 року була написана мільйонна стаття української Вікіпедії.

Вікіпедія існує за рахунок Фонду Вікімедіа і не розміщує рекламні матеріали.

Вікіпедія входить до Топ-15 найпопулярніших сайтів у світі і займає 13-те.

У польському місті Слубіце є пам’ятник на честь усіх творців Вікіпедії. Автор статуї – скульптор Мігран Акопян.

Немає коментарів:

Дописати коментар