понеділок, 1 лютого 2021 р.

«Вірний син свого народу»

(до 120-річниці від дня народження В. П. Підмогильного (02.02.1901–03.11.1937 рр.), українського письменника)

Ми вийшли з минулого й сумуємо за ним.
І в любові до нації теж є сум за минулим.
Основне в нації – це спогад.
До нації прилучається тільки той,
хто психічно з’єднався з її минулим.

Валер’ян Підмогильний,

 «Невеличка драма»

Валер’ян Підмогильний (1901–1937) – український письменник та перекладач, один із найвизначніших прозаїків українського «розстріляного відродження». Жертва сталінського терору.

Народився в с. Чаплі, що на Катеринославщині (нині – Дніпропетровська обл.) в сім’ї дрібного службовця. Відвідував церковну школу. Навчався в Першому катеринославському реальному училищі, яке закінчив з «відзнакою». Потім – на математичному та юридичному факультетах Катеринославського університету, який так і не закінчив.

Друкуватися почав ще зі школи під псевдонімом Лорд Лістер. Джерелом натхнення була французька література. Дослідники кажуть, що В. Підмогильний на чверть століття випередив творчі пошуки французьких письменників-інтелектуалів, зокрема Сартра.


Його романи «Місто», «Невеличка драма», «Повість без назви», що належать до найкращих надбань української модерної літератури, залишаються цікавими для молоді, яка досліджує його творчість.

Літературна діяльність переривалась вчителюванням, працею у видавництвах.

Так, у 1920–1921 рр. Підмогильний вчителював у Павлограді на Катеринославщині. Своїм духовним наставником у відчутті слова він вважав М. Коцюбинського.

Разом з Є. Плужником у 1926–1927 рр. підготував два видання словника «Фразеологія діловоï мови», працював над сценарієм фільму «Коломба» за романом П. Меріме.

8 грудня 1934 р. В. Підмогильного було заарештовано зі звинуваченням в «участі у роботі терористичної організації».

Поки письменник був під арештом, писав листи своїм рідним, збереглось 25 листів до дружини, в яких він розповідає про свої переклади, розпочаті повісті, оповідання.

3 листопада 1937 р. вийшов наказ «розстріляти» всіх ув’язнених, щоб звільнити місце для наступних мучеників. Серед ув’язнених був і В. Підмогильний.

Валеріана Підмогильного було реабілітовано в 1956 р.

Він прожив коротке життя, але увійшов в літературу як засновник українського урбаністичного роману.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар