четвер, 27 січня 2022 р.

Чарівна сила таланту Євгена Гуцала

 


У січні минає 85 років від Дня народження видатного українського письменника Євгена Гуцала (1937 – 1995).

На жаль, доля відвела йому лише 58 років життя, але зробила одним з блискучих майстрів слова. Прозаїк, поет, публіцист, який відкрив нові можливості слова, пов’язані з настроєм героя, пейзажем, природою. Особливої уваги митець надавав духовному сприйняттю світу, співвідношенню між людиною та природою. Акварельна манера письма, відкритість героя і водночас гостра увага до народних характерів та прикмет стали основою його художнього стилю.

Творчий доробок письменника дуже великий: оповідання, повісті, романи, новели, збірки віршів, але найбільше припали до душі читачам твори для дітей. Син учителів, сам за фахом учитель, дуже тонко відчував чистий світ дитинства.

Для дітей написано збірки новел: «Олень Август», «Пролетіли коні», «З горіха зерня», «У лелечему селі», «Дениско», «За обручем», «Зелене листячко з вирію», «Саййора», «Жовтий гостинець» та ін. Деякі прозові твори, зокрема, «Сім’я дикої качки», «Олень Август» та «Лось» вивчаються за шкільною програмою.

Творчість Євгена Гуцала – невичерпне джерело глибоких почувань людини, любові до природи, що переплітаються в чудовому тандемі. Численні його твори засвідчують це. Отож, хочете почитати гарну пейзажну чи патріотичну лірику, познайомитися з різними типами характерів людей, сміливо беріть до рук книги Євгена Гуцала. Його твори захоплять вас уже з перших сторінок.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар