неділю, 30 жовтня 2022 р.

Кінокниги в бібліотеці

Частина 1 - екранізація детективів і трилерів

Дорогоцінні наші читачі, ми знаємо, що на різних фільмоплатформах ви дивились чи будете дивитись море детективних серіалів, трилерів. І точно в половині випадків ви знаєте, що це - екранізація якогось детективного роману чи кількох детективних творів. Але твір не читали. А даремно! Знаєте, як класно порівняти текст і його втілення на екрані? Це – магія! Отож, розпочинаємо цикл оглядів про круті екранізації детективних творів, трилерів і жахів. Потім буде і про любов, не думайте, що ми такі вже маньячні бібліотекарки!))) Фільми шукайте в Інеті, а книги – у нас або дружній нам читальній залі.

Ви навіть уявити не можете, скільки крутої детективної прози таланти режисерів і сценаристів перетворили на захопливі фільми і серіали. А з якими акторами!!! От, чесно, причепитись з претензіями до наступних фільмів чи серіалів нема за що. Серце спиняється або вискакує, мурахи по шкірі бігають, і постійно думаєш про невичерпність злочинного генію в цьому світі. Що тільки не витворяють ті погані дядьки і цьотки, і які розумні, сміливі ті, які тих поганців вираховують і в лоба дають часом.

Отже, шукайте на різних фільмоплатформах ось ці фільми та серіали, які були створені за книгами письменників.

Звичайно ж – Агата Крісті!

Телевізійні серіали «Міс Марпл Агати Крісті» з багатьома сезонами, де розслідує злочини міс Марпл і «Пуаро Агати Крісті», де закохує в себе, просто всіх, педантичний бельгієць Пуаро Еркюль.





Ось актори, які виконували роль Пуаро та міс Марпл


 

http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/11035-mis-marpl.html

http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/7143-puaro-agati-krst.html

2. Оце класна книга і крутий фільм «Убивство з листівками»(2020) за романом Джеймса Паттерсона. Дивіться тут українською:

https://eneyida.tv/2977-ubyvstva-z-lystivkamy.html

Трейлер: https://www.youtube.com/watch?v=nNr22ynsuas




 

А це дуже захопливий шведський детективний серіальчик. Де розкручує заплутані вбивства письменниця Еріка Фальк, яка й пише детективи. Це – «Убивство біля моря». Автор книги Камілла Лекберг.


Фільм тут: https://ua-cinema.com/stuff/kriminal/vbivstvo_bilja_morja_taemne_ditja_2013/14-1-0-1764

Скандинавські детективи завжди цікаві. Просто мозок виносить від розплутування таємничих вбивств і зникнень. Детективи норвежця Ю Несбьо ніколи не залежуються на полицях в нашому абонементі. А фільм порадимо за його романом дуууже атмосферний, такий нордичний, захопливий трилер « Сніговик».

За сюжетом, молода дівчина-детектив Катрін Братт розслідує зникнення жінки, яка посеред ночі вийшла на вулицю і не повернулася. В розслідуванні їй допомагає знаменитого поліцейський детектив Гаррі Голе. Невдовзі вони виявляють, що мають справу з низкою вбивств і що маніяк полює на жінок, яких не можна назвати «ідеальними матерями». Свої злочини психопат здійснює під час снігопаду, і майбутніх жертв він відзначає сніговиками, які будує біля їхніх будинків...

Книга ось така!

Фільм тут: https://eneyida.tv/6440-snihovyk.html



Гілліан Флінн «Загублена». Є книга і є однойменний фільм. Сюжет такий неоднозначний. Шлюб, подружнє життя, в якому навіть найромантичніші почуття рано чи пізно скочуються до славнозвісного побутового рабства, втрата роботи, хвороба матері Ніка, невпинне скорочення фінансових заощаджень, дрібні сварки – все це спричиняє те, що обидва герої починають ненавидіти один одного, а хтось із них навіть планує жорстоку помсту. Та хто саме?.. Класний роман і фільм цікавий.


https://eneyida.tv/1487-zagublena.html - фільм тут

А як же ж без Стівена Кінга? «Містер Мерседес» не читали і не дивились? Ой, та гляньте і читніть. Міцний детективний трилер про протистояння старого копа та молодого маніяка, заснований на одному з найцікавіших недавніх творів Стівена Кінга. За сюжетом, детектив Білл Ходжес пішов на пенсію, але одна нерозкрита справа не дає йому спокійно спати, - два роки тому невідомий на викраденому автомобілі врізався в натовп людей, позбавивши життя майже два десятка невинних. Розслідування з тих пір не зрушилася ні на крок, злочинець ретельно замів сліди і зачаївся, але довго ховатися психопату Брейді Хартсфілду складно, він бажає популярності і публічної оцінки своїх витівок. Вважаючи, що коп у відставці Ходжес стане легкою здобиччю, Хартсфілд починає зі старим свою збочену гру…

Серіал «Містер Мерседес» (2017) буде цікаво дивитись наживо усім шанувальникам напружених детективних трилерів.


Фільм тут: https://eneyida.tv/2929-mister-mersedes.html


А ви знаєте, що телесеріал з 5 сезонів «Страйк» відзнято за крутезними романами отої шикарної письменниці, яка подарувала світові Гаррі Поттера Джоан Роулінг?

Коротко про серіал «Страйк»: повернувшись додому, ветеран війни в Афганістані Корморан Страйк, в спробах поліпшити своє фінансове становище, відкриває приватне детективне агентство. Страйк береться розслідувати злочини в Лондоні, а допомагає йому кмітлива секретарка Робін Еллакотт. І, звичайно ж, вона – красуня)


Для трилерів Роулінг взяла псевдонім Роберт Галбрейт. А трилери її – надзвичайні, крута детективна проза!!! Отже, запам’ятовуйте: Крик зозулі, Шовкопряд, Кар’єра лиходія, Бентежна кров, Убивчий білий.

   

Питайте в бібліотеках. Записуйтесь в черги на ці книги, скачуйте електронні варіанти й дивіться серіал. Знаєте, це такі детективні романи, які отримують гідне місце в любій домашній бібліотеці.

Дивіться тут в українській озвучці: https://uakino.club/seriesss/detective_series/7202-strayk-3-sezon.html

Тана Френч. За мотивами її трилерів «У лісі», «Мертві повертаються» відзняли детективний серіал «Дублінські вбивства». У серіалі переплітаються відразу кілька історій, одна страшніша за іншу. Юна талановита балерина знайдена мертвою в лісі на стародавньому кам'яному вівтарі. Її смерть відразу пов'язують з трагедією давно минулих днів, коли троє дітей зникли в тих же лісах, і тільки один якимось чином повернувся. За справу беруться двоє симпатичних детективів з загадковим .

В бібліотеці є тільки одна книга українською ірландської письменниці – «Зруйнована гавань».

Чекаємо перекладів. А вони скоро будуть!

Дублінські вбивства дивіться отут: https://filmix.ac/series/drama/137035-wf-dublinskie-ubiystva-2019.html (озвучки українською поки нема, але то – тимчасове явище). Але весь 1 сезон любою мовою -класний!


Умберто Еко «Ім’я рози». Ну, безцінні наші, то – класика вже. І книга, і фільм. А є й свіженький серіал італійсько-німецький 2019 року. Події серіалу відбуваються в Італії в 1327 році. У розташований в північно-західній частині країни монастир прибуває високопоставлений священнослужитель в супроводі послушника. Вільгельм Баскервільський прибув сюди, щоб підготувати все до майбутніх переговорів між главою католицької церкви і представником ордена, визнаного Римом єретичним. Однак гостям монастиря припадає відхилитися від наміченого плану, оскільки в його стінах відбувається жорстоке вбивство. Тепер їм в терміновому порядку доведеться розібратися в події і знайти винних. Однак монах і його послушник навіть не підозрюють, з якими таємницями їм доведеться зіткнутися...

Серіал тут https://uaserials.pro/1570-imya-rozy.html


Фільм тут https://uaserials.pro/1570-imya-rozy.html


Звичайно, між романом і його екранізацією – прірва, але на чистому детективному сюжеті вийшов добрий кінопродукт як у 1986 році, так і в 2019.

На цьому ми сьогодні спинимося. Наступні поради, що подивитись і почитати трилерного й детективного в наступній частині. Далі буде…


Немає коментарів:

Дописати коментар