середу, 8 лютого 2023 р.

Книги від Українського інституту книги

Не до нових книг для бібліотек було державі минулого року. Та й цього, зрештою, також. Наша бібліотека від Українського інституту книги у 2020 та 2021 роках отримала дууууже круті видання для всіх вікових категорій нашого читача: від 3 до 103 років – точно).

На полицях відділу абонементу ці книги не залежуються довше двох тижнів, деякі миттєво відбираються читачами відразу, як тільки попередній читач повернув книгу.

Ми вирішили знову популяризувати в блозі абонементу книги, які вже мають відгуки і своїх фанатів-читачів..

Отже, пропонуємо вам три книги-трилери. Якісь особливі вони, бо і класичним детективом не назвеш, трилером чистої води – також. Змішаний такий екшен. 

Урсула Познанські «Секулум»

Про авторку: Урсула Познанскі – одна з найуспішніших сучасних австрійських письменниць. Вивчала японістику, журналістику, театральне мистецтво і право у Віденському університеті. Працювала редактором в одному з медичних видавництв. Перша її книжка вийшла 2003 року. Але стала письменниця широковідомою завдяки роману-трилеру «Ереб».  Спеціалізується здебільшого на підлітковій та юнацькій літературі, однак чималий успіх мають і її кримінальні романи для дорослої аудиторії. Проживає у Відні. Українською мовою перекладено два трилери письменниці - «Ереб» і «Секулум».

Про роман: гурт хлопців і дівчат вирушає на п’ять днів у дикий ліс зіграти рольову гру у стилі Середньовіччя: ані мобілок, ані сучасного одягу, навіть окулярів з собою брати не можна, натомість – лляні свитки та дерев’яні мечі. Бастіан, студент з репутацією заучки, на відміну від усього гурту, у грі новачок, та й Середньовіччям не вельми цікавиться, його привела у гру симпатія до Сандри. Зі скепсисом він вислуховує легенду про місцевість, де відбудеться гра, але вже з першого дня його спантеличують дивні і непояснювані ситуації, що загрожують реальному життю і здоров’ю учасників. Прокляття з легенди набуває все матеріальніших рис. Та чи варто повірити в містику, а може, краще зберегти притомність розуму? 

Юрій Винничук «Вілла Деккера»

Про автора: Український письменник, журналіст та редактор.

Народився 18 березня 1952 року. Закінчив Прикарпатський університет ім. В. Стефаника. З 1974 живе у Львові. Працював вантажником та художником-оформлювачем. У 1987-1991 рр. працював на посаді режисера у Львівському естрадному театрі «Не журись!». Написав сценарії для вистав «Не журись!» та низки пісенних текстів. Працював редактором у газетах «Post-Поступ», «Гульвіса», «Поступ». Написав низку творів, а також був упорядником кількох антологій. Перекладав з англійської, валлійської та слов'янських мов. Твори Винничука відомі у низці країн світу, серед яких Англія, Аргентина, Білорусь, Канада, Німеччина, Польща, Сербія, США, Франція, Хорватія, Чехія. За мотивами казок Винничуку «Історія одного Поросятка» та «Як метелик вивчав життя» створено мультфільми. Його романи містичні, чорногуморні, глибоко щирі і моторошні.

Про книгу: Як і властиво Юрію Винничуку, «Вілла Деккера» віртуозно балансує на межі ретродетективу й політичного трилера – так само, як герої книжки балансують у невизначеному межичасі буквально за кілька днів до початку Другої світової. Вир драматичних подій та яскравий гумор, глибоке знання таємного життя.

https://www.youtube.com/watch?v=cCAAdzfxRk0 - відеоогляд книги гляньте тут. 

Анрі Шарр’єр «Метелик»

Про автора: Анрі Шарр’єр – французький письменник, що здобув світову популярність завдяки своєму автобіографічному роману «Метелик». Письменника було помилково звинувачено у вбивстві, якого він не скоював. Майже п’ятнадцять років він боровся за своє чесне ім’я та свободу, нарешті отримавши виправдання. Історія цієї боротьби стала основою роману «Метелик».

Про книгу: Гостросюжетний пригодницький роман «Метелик» – белетризована автобіографія. 1931 року двадцятип’ятирічного А. Шарр’єра було несправедливо звинувачено в убивстві й засуджено на довічну каторгу. Згодом він написав роман, розповівши про жахіття, які побачив і пережив у французьких в’язницях та на каторзі, а також про свої неодноразові втечі й пов’язані з цим небезпечні пригоди – у відкритому океані, в джунглях, у далеких чужих краях. 

1969 року А. Шарр’єра виправдали. Сталося це після виходу у світ книжки «Метелик», яка одразу ж стала бестселером. Відтоді роман витримав у Франції понад десять видань. Американський кінорежисер Ф. Шеффнер зняв за цим твором однойменний фільм (Метелик / Papillon (1973)), що з величезним успіхом пройшов на екранах багатьох країн світу. 

Людина здається. А метелик уперто б’ється об міцне, непробивне скло ліхтаря. Перепони – ніщо на шляху до світла свободи, яку неможливо втримати за ґратами.

Отакий от книжковий кайф на сьогодні. Цікаво? То – бігом до нашого абонементу в бібліотеці на Волі, 2!  Будемо вам раді. Вам і вашому вибору.

Далі ще будуть огляди книг від Українського інституту книги. Заглядайде інколи до нашого блогу). Па-па.


Немає коментарів:

Дописати коментар