вівторок, 21 лютого 2023 р.

«Читати модно завжди!»




Пропонуємо літературу від Українського інституту книги

Знайомимо вас з творчістю сучасних українських письменників, книги яких треба знати, читати та слухати , які ви можете отримати у відділі абонементу нашої бібліотеки.

Сучасна означає актуальна. Не просто така, яка написана в той самий період, коли ми її читаємо, а така, яку потрібно читати зараз.

Сучасна українська література – це більше, ніж література. Адже вона допомагає побачити картину нашого з вами світу таким, яким він є. Хороші книги дають нам орієнтири, вказують напрямки розвитку. Ми читаємо, впізнаємо в героях себе, своїх знайомих, спостерігаємо за їхнім розвитком у творі, а потім бачимо, чим все закінчиться і з цього робимо висновки.

Письменник – це очі, думки та совість суспільства. Чесність, спроможність хоробро дивитися у вічі дійсності і відкрито говорити правду презентують справжнього письменника. Його пильні спостереження, влучні здогадки та передбачення є відгуком часу і в той же самий час – формотворчим елементом історичного періоду та його культурного пласту.


Михайлишин І.

  Фуга «119» в тональності полону / І. Михайлишин. - Київ : ДИПА, 2021. - 344 с.

«Фуга 119» – книга про ворожий полон, куди потрапили добровольці батальйону «Донбас» після боїв у місті Іловайськ. Реальність, яку неможливо передати традиційними формами написання. Переосмислення та пошук нового привів автора до застосування принципу побудови фуги – поліфонічного музичного твору.

Це дає змогу повною мірою передати сплетіння болю та жаху – звичної буденності полону, де вихід можливий тільки через смерть.


Демський А.

  Чорнобильський роман / А. Демський. - Київ : Саміт-книга, 2021. - 368 с.

«Чорнобильський роман» Анатолія Демського – результат понад десяти років творчої роботи і десятиліть роздумів та досліджень.

Автор розповідає історію кохання і флірту глибокими екскурсами в історію Чорнобиля і не тільки. Йому важлива вдумлива розмова з читачем, якого не злякає детальний виклад обставин і формул.


Андрухович Ю. І.

  Радіо Ніч : роман / Ю. І. Андрухович. - Чернівці : Меридіан Черновіц, 2021. - 456 c.

Як і в «реальній дійсності», ще одна революція зазнала поразки. Можливо, тому, що втратила свого загадкового лідера. Йосип Ротський (не плутати ні з Йосіфом Бродським, ні з Йозефом Ротом), музичний герой барикад, змушений хоч кудись втікати, приміряючи на себе долю багатьох інших Йосипів. Його переслідують, і режимні спецслужби – це лише пів біди. Є ще недоречна любов, з якою не заволодіти і банківська таємниця, з якою не впоратися. В’язничний досвід і мимовільно успішний теракт. А також розум і забуття, сміх і темрява, холод і пекло, іронія і щем. Останній сховок, звідки дозволено вести нічний етер. Чи справді останній?..

«Радіо Ніч» – найгостросюжетніший, а водночас найліричніший твір Юрія Андруховича. Простір, у якому авантюрний роман зустрічається з фентезі, а Девід Бові – з мандрівними музикантами Середньовіччя.


Шекерик-Доників П.

  Дідо Иванчік : роман / П. Шекерик-Доників ; у пер. І. Андрусяка. - Брустурів : Дискурсус, 2021. - 576 с.

Історія «Діда Иванчіка» – шлях горянина, мисливця і мольфара. На кичерах і зарінках Иванчік, конкуруючи за право бути найкращим, практикує «замовляння», «обертини» й «чінки», відвідує весілля й похорони, церкву й полонину, має справи з бандитами й бісами, косарями й мольфарами, будує, танцює, рефлексує і курить люльку.

«Дідо Иванчік» – це також проникнення у свідомість гуцула наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття, де градовий бог є не менш реальним за цісаря, а кохання до мавки може бути сильнішим за любов до власної дружини.


Стяжкіна О.

  Смерть лева Сесіла мала сенс : [роман] / О. Стяжкіна. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2021. - 240 с.

«Смерть лева Сесіла мала сенс» – роман Олени Стяжкіної про нашу війну й про долі людей, випадково поєднаних у Донецькому пологовому будинку в 1986-му році. Магія фотографії та запозичених імен перетворює незнайомців на гілки генеалогічного дерева – і вони врешті стають родиною, головна в якій – маленька дівчинка. У книжці безліч переходів – стоматолог стає воєнним хірургом, цап – сапером-собакою, боягузливий радянський чиновник набуває рис янгола-охоронця, продавчиня косметики перетворюється на інструктора зі снайперської стрільби...

Це перший роман авторки українською мовою – втім, не повністю: за задумом, українська тут – чи не найголовніша точка переходу, в якій свідоме прощання з російською означає для героїв та негероїв можливість бути собою.


Стахівська Ю.

  Таємниця Могилянки і зниклий ключ : [для мол. і серед. шк. віку] / Ю. Стахівська ; іл. Iryna Sadova. - Київ : Портал, 2020. - 96 с. : іл.

За кількасот років своєї історії Києво-Могилянська академія зібрала чимало таємниць і дивовиж. Тут досі збереглися будівлі й речі, що можуть перенести в славну добу бароко. Принаймні дівчинку Лізу таки перенесли. Разом із нею ми побачимо давню Могилянку, дізнаємося її легенди і знайдемо один дуже важливий ключ. До речі, що в цій історії робить підводний човен?

Немає коментарів:

Дописати коментар