вівторок, 7 травня 2024 р.

Книги про Другу світову війну

                        Книги про Другу світову війну

Травень – місяць, в якому 8 травня закінчилась Друга світова війна. Тим, кому зараз 50 і більше років тільки зараз зрозуміли слова дідусів, бабусь, мам, татів, які дуже часто повторювали «хоч би не війна» і «аби тільки не було війни». В життя українців сьогоднішніх входять фільми про війну, вистави театральні, виставкові мистецькі проекти про війну і про людей у війні. Ми вже звикаємо до цього. Але історії повторюються і книги про Другу світову нам ще раз показують, що історія циклічна і що війна – це біда і смерть, влада і гроші, зруйновані життя одних і збагачення інших. Війна – то велика політика, де розмінною монетою є люди і території. Тому, читайте про минулу світову війну в Європі, відділ абонементу вам радить))


[пер. з англ. В. Горбатька]. - Київ : Нора-Друк, 2017. - 544 с.

Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві у Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі у 1940 році окуповує Францію.

Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. У напруженій атмосфері один хибний крок може мати згубні наслідки.

Для амбітної молодої німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми.

Життя цих трьох жінок неймовірним чином перетинається. Їхні історії розгортаються на різних континентах: від Нью-Йорка до Парижа, Німеччини та Польщі. Кароліна і Кася прагнуть відновити справедливість для тих, кого історія забула.

 



Гізер Морріс Обіцянка сестер / Г. Морріс ; пер. з англ. В. Зенгви. - Київ : Книголав, 2022. - 384 с

Три сестри — Цібі, Маґда та Лівія народилися і зростали в Словаччині. Коли Європу окупували нацисти, вони були ув’язнені в Аушвіці. У цьому жахливому місці Цібі, Маґда та Лівія пройшли важкі випробування, ледь не померли від голоду, важкої праці та знущань охоронців концтабору, але постійно трималися разом. Коли туди наближалися союзники, щоб звільнити всіх, на них чекало останнє випробування — марш смерті з Аушвіцу. Нацисти намагалися знищити будь-які докази, що у цьому місці утримували в’язнів і всіх вивели на страту. Та сестрам вдалося втекти і сховатися в лісі, поки їх не знайшли свої. Після звільнення сестри їдуть до Ізраїля, до свого нового дому і тут їхня боротьба за свободу тільки починається. Лівія, Маґда і Цібі зустрінуть привидів минулого та відкриють таємниці, які вони приховують одна від одної, щоб знайти справжнє умиротворення і щастя. Ця історія про велику силу, відвагу і надію.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар