понеділок, 27 липня 2015 р.


Кіплінг Р. «Казки». Великий англійський письменник, перший із британських письменників лауреат Нобелівської премії в галузі літератури, Редьярд Кіплінг явище незвичайне, а його твори завжди видатна ­подія. Такою подією стали і його історії про сотворення світу і про перших тварин, що побачили світ більше ста років тому. Кіплінг придумував їх для своєї дочки, яка померла в шість років. Приголомшений цією страшною втратою, письменник завершив історії, які вони вигадували разом із дочкою, і створив цілу скарбницю казок. Багаті на поетич­ні образи, ці казки зачаровують і дітей, і дорослих. Перед вами розкішне видання, яке чудове тим, що до нього увійшли повні тексти всіх казок, зокрема «Історія про теґумайські табу» (зазвичай вона не входила в сучасні видання), а також тим, що ці казки надихнули знаменитого художника Роберта Інґпена, який не просто проілюстрував кіплінгівські шедеври, а й збагатив їх, створивши нові вражаючі образи.

Рутківський В. «Джури козака Швайки». Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ти знайдеш відповідь у новому гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників. 
Його дивовижні герої – Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невловимий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі – з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною майже нікого...

Янссон Т. «Країна Мумі-тролів». До першої із трьох книг серії «Країна Мумі-тролів» найзнаменитішої казкарки Фінляндії Туве Янсон про кумедних мумі-тролів та інших дивовижних істоток, що населяють Долину Мумі, увійшли повісті «Маленькі тролі і велика повінь», «Комета прилітає», «Капелюх Чарівника».

Дал Р. «Чарлі і шоколадна фабрика». «Чарлі і шоколадна фабрика» - найпопулярніша книга Роальда Дала, одного з літературних батьків Джоан Ролінґ авторки «Гаррі Поттера»... Жив собі бідний хлопчик, якому раз на рік на його день народження дарували єдиний дарунок маленький шоколадний батончик. Але хлопчик мав добре серце, і тому з ним трапляється неймовірна пригода, яка не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих. Можливо, це найзворушливіша повість нашого часу.
Нестайко В. «Неймовірні детективи». Женя Кисіль і Вітасик Дорошенко, звичайні київські школярі, ніколи не думали, не гадали, що їм доведеться розплутувати загадкові злочини з присмаком містики. Проте хіба можна лишатися осторонь, коли поруч коїться неймовірний детектив? І коли допомоги потребують капітани міліції?.. Захопливі повісті відомого дитячого письменника Всеволода Нестайка запрошують юного читача приєднатися до карколомних пригод, взяти участь у розслідуванні й опинитися віч-на-віч із загадками, пояснення яких іще не знає сучасна наука.  

Нестайко В. «Чарівний талісман».   До збірки увійшли три повісті: «Таємниця Віті Зайчика», «Чарівний талісман» і «Повість про те, як школярі побували в доісторичному часі і чим це закінчилося». У цих творах ідеться про шкільне життя, про справжню дружбу, захопливі пригоди й дивовижні події, учасниками яких стають школярі. З притаманною йому майстерністю, щирістю, глибиною автор описує непрості стосунки дітей з дорослими, уміння своїх героїв знаходити вихід зі складних ситуацій. Як і завжди, у творах Всеволода Нестайка немає місця тузі, зневірі, журбі; натомість читачів приваблює гумор, самовідданість, оптимізм героїв, віра у здійснення мрій.

Забіла Н. «Проза». Наталя Забіла, яка по праву вважається корифеєм української дитячої літератури, володіла щасливим даром – творити для дітей.
В даній збірці містяться найкращі прозові твори письменниці: казки та оповідання, дивовижні пригоди. Авторка  весело і надзвичайно цікаво розповідає про світ речей і природу, вчить правил поведінки й формує певні моральні уявлення, образно і наочно даючи зрозуміти, «що таке добре й що таке погано».

Її твори вчать дітей бути чуйними, справедливими, мужніми та любити все суще на Землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар