понеділок, 23 листопада 2015 р.

        Лойко С. «Аеропорт» (головна книга про війну, якої не повинно бути, і про героїв, які хотіли жити але вмирали). Роман «Аеропорт» - не хроніка, а художній вимисел, побудований на реальних фактах. За сюжетом книги разом з кіборгами в аеропорту був американський фотограф, який з ряду причин переживає цю необов’язкову війну як особисту драму. Через його очі, немов у калейдоскопі, у перервах між боями, читач бачить всю історію з Майдану до знищення аеропорту. Роман не тільки і не стільки про війну. Він і про любов, про зраду, пристрасть, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Іншими словами про наше сьогоднішнє й учорашнє життя.

     Положій Є. «Іловайськ». До річниці трагічних подій під Іловайськом 10 серпня – 3 вересня 2014 року, що увійшли в історію під назвою «Іловайський котел», видавництво «Фоліо» випустило книгу Євгена Положія «Іловайськ» у двох версіях – українською та російською мовами. Роман «Іловайськ» Євгена Положія, українського письменника, журналіста, громадського діяча та головного редактора газети «Панорама», – розповідь про війну без купюр та сантиментів. Текст побудовано на реальних подіях – свої історії авторові розповіли близько 100 очевидців жахливих подій – бійці добровольчих батальйонів «Донбас», «Дніпро-1», «Херсон», «Миротворець», 39-го («Дніпро-2»), 40-го («Кривбас»), 42-го батальйонів територіальної оборони, солдати та офіцери 17-ї танкової бригади, 51-ї, 92-ї, 93-ї бригад ЗСУ, прикордонники Сумського пересувного загону. Деякі з цих розповідей увійшли до книги. Поміж героїв, що мають реальних прототипів, – вигадані персонажі. Усі вони є жертвами війни та її героями. В їхніх історіях – цинізм війни поряд із людяністю, що між життям і смертю стає порятунком та прихистком.


        «Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО». Так, це справжня війна, а не АТО. Українcько-російська, а не громадянська. Гібридна? Можливо. Неоголошена? Так.
          Ця книга на спогад про всіх, хто віддав своє життя, і про тих, хто вижив у боях. Основна її мета згадати все. День за днем. Згодом історики сперечатимуться, коли ж власне вона почалася. Як і в кожної таємної війни, у неї нема конкретної дати початку. І лише Бог знає, коли вона скінчиться. Крім хронології бойових дій, ви зможете прочитати аналітику, яка допомагає отримати розуміння і хоч трохи позбутися страху. І репортажі журналістів, які на власні очі бачили кров і сльози. Вони вижили там, де загинули інші герої.
          Тож читайте. Згадуйте. Аналізуйте. Робіть висновки. Пам’ятайте.

    Матіос М. «Приватний щоденник. Майдан. Війна…». «Приватний щоденник», мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця «загартовує правдою» про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан...змінила війна... А ще – свої історії «про конкретні битви за дуже конкретних людей».

     Савченко Н. «Сильне імя Надія». Надія Савченко – українська жінка-патріот, Герой України, справжній борець за свободу та незалежність України. 33-річна киянка поїхала на Луганщину воювати як доброволець. Вона має звання старшого лейтенанта української армії та є єдиною жінкою-пілотом бомбардувальника Су-24. Має більше 10 років досвіду служби в армії, зокрема в Іраку. Стала широко відомою після потрапляння до російського полону та засудження за вигадані Росією злочини. Перебуваючи в заточенні, за прикладом багатьох своїх співвітчизників, Надія розпочала власну боротьбу – мовою тюремних нотатків та протестів. Так з’явилась її власна літературна праця - «Сильне ім’я Надія».
      Курков А. «Дневник майдана». Восени 2013 року Андрій Курков для австрійського видавництва «Хайман» готував збірку есеїв про Україну. Однак 21 листопада стало зрозуміло, що закінчити її він не зможе. Замість збірки есе для європейського читача була написана ця книга. У ній автор детально, по днях описував, що відбувалось в Україні з самого початку євромайдану. Це не революційний бойовик, що не агітаційний текст – це особистий щоденник письменника, документ, що розповідає про життя в Києві і в країні під час євромайдану, під час окупації Криму і після цих подій. «Щоденник Майдану» був опублікований в перекладах англійською, німецькою, французькою, японською та іншими мовами, а для українського видання він доповнений репортажами про події, що відбувалися в Україні до початку листопада 2014 року, написаними для норвезької газети «Даг ог Тід».

Немає коментарів:

Дописати коментар