вівторок, 12 січня 2016 р.

          Кононенко Є. «Кат». У новій книзі Євгенії Кононенко об’єднано новели й мініатюри, так чи інак дотичні до теми творчості й книжок. Це не спогади, а специфічний досвід письменниці, яка знає таємниці, як зачинаються, народжуються і живуть власним життям тексти. Як до цього ставляться ті, хто поряд, і ті, хто далеко. Чи справді літературний текст може вбити? І чи може він урятувати? І чи може спасти?
       Кат, палач, цалау, вердуго, шарфрихтер…. Дорога від професійного вбивці до професійного письменника – хвора вигадка чи психологічна істина? Центральний текст книжки Євгенії Кононенко не виключає жодної можливості… Професор Ірина Бетко, Вармінсько-Мазурський університет, м. Ольштин, Польща
          Нова збірка оповідань Євенії Кононенко посяде почесне місце в розмаїтті сучасної української літератури. Це жанр, в якому Кононенко є особливо сильною, то ж сподіваємося що її найновіші твори читатимуть у всьому світі в англійському  перекладі.
Професор Патрік Джон Корнесс, університет Ковентрі, Велика Британія.

        Волков О. «Мертві квіти». Герою роману «Мертві квіти» випадок дарує книгу пророцтв. Що це – шалена удача? Адже тепер неприємності не підстережуть зненацька. Чи навпаки – важкий хрест? Адже наприкінці низки майбутніх подій втрата коханої жінки, а потім і власна загибель… Чи зможе той, хто майстерно комбінує на шаховій дошці, прорахувати ходи наперед у реальному житті, де проти тебе сідає грати всемогутня та безжальна доля, а ціна однієї помилки – матова ситуація, з якої вже не вийти…

          Дереш Любко. «Остання любов Асури Магараджа». «Остання любов Асури Махараджа» - алегорична історія про демона, який вирішив покинути розкіш нижніх світів заради любові до сліпої дівчини з України, що мешкає в самому серці Нью-Йорка. Протистояння напівбогів і демонів, демонстрації на Уолл-стріт і харизматичні проповідники, метафізичні запитання і смачні історії з лівообертальних світів (толерантна назва пекельних планет) – все це у новому романі Любка Дереша про любов, від якої тане серце.

          Луцик П. «Тамплієри короля Данила». Дія роману відбувається у XIII столітті. Папа Римський Інокентій IV відправляє до галицького князя Данила Романовича свого посла. Охороняти важливу особу доручено загону воїнів-тамплієрів на чолі з командором Гійомом де Пардо. Храмовникам доведеться вступити у сутичку не лише з монголами, що захопили руські землі, але й зі своїми одвічними суперниками госпітальєрами і навіть з ассасинами.
          Ульяненко О. «Сталіна. Дофін сатани». «СТАЛІНКА» - найбільш резонансний твір письменника, один із перших культових українських романів нового часу. Саме він здобувся на нищівну критику, саме за нього Олесь Ульяненко отримав малу Шевченківську премію. Автор малює життя в божевільні, де люди перетворюються на рослини. Але ж не всі. 
          У цій книжці також представлений новий роман майстера жорстокого реалізму «Дофін Сатани», де за привабливою постаттю рафінованого інтелігента ховається жахлива сутність нелюда-вбивці.

          Ульяненко О. «Серафима». У «Серафимі» йдеться про жінку-гренуя, яка геніально труїла, убивала чоловіків хімікаліями. Його героїня – особа красива і збочена, і саме збочення є підґрунтям її краси. Автор педантично пише перетворення звичайної провінційної дитини на гламурну почвару: дівчинка-янгол, із ртутними очима, геній отрути. «Вона була позбавлена почуттів, як позбавлені їх горгульї» (горгульї - скульптури-химери, декоративний лейтмотив готичних храмів). 
          Мораль: брехня ница, правда у високості нашого єства - рятівний місточок розгублених душ; краще жити з широко відкритими очима, повними відчаю й зневаги, ніж тішитись ілюзіями та вірити у людей, забуваючи про Бога. Дивись, читай і не ходи цим шляхом, – каже нам недобрий пан Ульян. Хоча, може, він і добрий, а то просто світ такий? Світ, що не заслуговує на казку, наш світ, що наче виповзає із книги Олеся Ульяненка.

        Когтянц К. «Монети для патріарха». Чи часто ви читали фентезі, в якому всі історичні факти, до найдрібніших подробиць, викладені напрочуд точно?! Навіть така дивовижна подія, як громадянська війна між червоними та білими у Єгипті та Сирії на межі XVII–XVIII століть…

      Сердюк Мусій Ільченко на прізвисько Пройдисвіт отримує завдання – доставити Антіохійському патріархові дивні монети, знайдені під час зведення укріплень Києво-Печерської лаври… А що із цього вийшло, дізнаєтеся із нового роману Костянтина Когтянца.

Немає коментарів:

Дописати коментар