вівторок, 12 січня 2016 р.

          Рогашко А. «Осіннє рондо місячної ночі». Львів. 1891 рік. Молодий журналіст Степан закохався в юну шляхтянку Софію, дочку ясновельможного пана Полонського. Батько дівчини, дізнавшись, що дочка закохана у безродного пройдисвіта, забороняє бачитися з ним. Та кохання сильніше за всі заборони, і молоді люди щовечора поспішають вузькими середньовічними вуличками Львова до старого ліхтаря. Але одного разу Степан не прийшов на побачення... Минули роки. У наш час Любка, їдучи до Львова, зустрічається поглядом із попутником — Любомиром. Саме він снився їй, саме він призначений їй долею. Та чи доведеться їм побачитися знову? Яка давня таємниця пов`язує їхні родини?

          Дашвар Л. «Покров». Останні дні листопада 2013-го, країну лихоманить. Мар’яна не звертає уваги на це  усі її думки лише про чоловіка, який насправді не вартий сліз. Зустріч із дивним хлопцем Ярком змінює все. «Ти моя жінка», - сказав він. І від того стало так солодко... Та тепер не час насолоджуватися життям. Дівчина опиняється у вирі подій: чергування на Майдані, зникнення коханого, пошуки нащадків козака Дороша  спадкоємців величезного статку... Звідки ж Мар`яні знати, що чекає на того нащадка. Предки заповіли йому не лише скарб, а й родинне прокляття...

          Гнатко Д. «Катерина». Середина ХІХ століття. Катруся росла без мами, а коли в хаті з’явилася мачуха Килина, життя дівчини стало нестерпним. Килина прагнула видати її за старого, але багатого сотника Яковенка. Дівчина в розпачі: весілля не за горами, а Микола, якого вона кохала, трагічно загинув... Звідки чекати порятунку?
Випадково Катерина потрапляє на очі графу Гнатовському. У серці чоловіка спалахує пристрасть, така сильна, що він ладний на все, аби красуня стала його дружиною. Та сотник не збирається поступатися.

          Цілик І. «Червоні на чорному сліди». Збірка «Червоні на чорному сліди» складається з оповідань різних років; деякі з них ви могли читати в попередній книжці авторки «Родимки», деякі – не могли читати ще ніде. Старий, дитина, інвалід, прибиральниця, вулична торговка, патронажна сестра… Улюблені герої Ірини Цілик – непримітні кияни, що мовчки двигають на собі тягар життя, і чиї обличчя зазвичай не потрапляють у поле зору телекамер. Кожен із них з дня на день провадить свою персональну війну за територію людяності круг себе, і їхні історії, як вихоплені авторкою з темряви лірично-щемні «короткометражки», допомагають читачеві розширити цю територію і довкола себе також.
          Процюк С. «Чорне яблуко». Роман Степана Процюка «Чорне яблуко» - драматична і зворушлива історія платонічного кохання Архипа Тесленка у складній панорамі його короткого життя.

          Алексеева С. «Аромат ландышей». Єдина дочка партійного працівника Оленка не звикла сумніватися в авторитеті батька, вона вчилася, дружила з Володею, перспективним молодим чоловіком, але... Випадкова зустріч з Грицем, який врятував її від ґвалтівників, змусила дівчину поглянути на життя іншими очима.
          Коли Олена дізналася, що її рідні зробили так, щоб Григорія виключили з інституту і відправили в Афган, вона пішла з дому. Гриша не повернувся...

          Вона чекає дитину. Щоб забезпечити майбутнє малюка, вона виходить заміж за нелюба, ледве зводить кінці з кінцями. Через деякий час Олена знаходить на порозі конвалії, які завжди дарував їй Гриша....

Немає коментарів:

Дописати коментар