середу, 25 травня 2016 р.


Чемерис В. «Трагедія гетьмана Мазепи». У новому романі В. Чемериса описуються ті часи, коли європейці називали Україну – з подивом і пошаною – країною гордих козаків, а гетьмана Мазепу – їхнім вождем. Ця людина – одна із найцікавіших знакових постатей української історії. Борець за інтереси України, майстер дипломатичних ігор, він поставив на карту все і програв найголовнішу гру свого життя та помер на чужині. А ще ця книжка про романтичні пригоди Мазепи, улюбленця жіноцтва і чи не єдиного справді обдарованого поета і музиканта серед українських гетьманів, про його кохану – юну Мотрю (Мотрононьку) Кочубей, яку він називав «моя остання любов, але перша справжня».

Олефіренко М. «Галілеї». У центрі роману «Галілеї» багате на події і враження студентське життя. Соціалізм відживав своє. Після смерті Сталіна народилося нове покоління, яке не вписувалося в його стандарти і правила і яке врешті-решт і прискорило його агонію.
У повісті «Криниця» розкривається трагедія і біль людей, вимушених розлучатися зі своїм родовим гніздом, зі своєю малою батьківщиною.

Вільчинський О. «Криївка». Незабутні 1970-ті. На одній шостій земної кулі будують розвинений соціалізм, у телевізорі «дорогий Леонід Ілліч», на орбіті – «Союз» - «Аполлон»... Тим часом хлопчаки із звичайного волинського села займаються своїми справами: ходять до школи, допомагають батькам по господарству, грають у футбол, у війну, рибалять, влітку працюють у колгоспній будбригаді... І лише інколи їхню увагу привертають вирви серед лісу на місці колишніх повстанських криївок, але запитання: «Діду, а якщо вони боролся за Україну, то чому вони вороги?» - так і залишалося без відповіді. Здається, нічого особливого і не відбувається, якщо не враховувати те, що дитинство швидко минає...

Винничук Ю. «Міфи та легенди українців». Якщо ми хочемо зрозуміти світ і себе в ньому, ми повинні знати, як його розуміли до нас... Як Господь створив землю, звідки пішли гори, як з’явилися на світ чоловік та жінка, звідкіля узялися зорі, грім, блискавка, як було засновано Київ, як помер князь Олег, як хрестилася княгиня Ольга...
Міфи та легенди, зібрані в презентованому літературно художньому виданні, зберігають у народній памяті й передають майбутнім поколінням знання про історичне минуле українського народу, пояснюють причини виникнення різних явищ природи, а також навчають правил, яких має дотримуватися людина впродовж усього свого життя.
Українська демонологія представлена у викладі Володимира Гнатюка – фольклориста, етнографа, громадсько-політичного діяча.

«Українська поезія дітям». Книжка «Українська поезія дітям» розрахована на дітей молодшого шкільного віку. Вона містить добірку дитячих віршів, що познайомлять маленького читача з поезією рідного краю. Ця збірка допоможе батькам та вчителям підібрати необхідні матеріали до занять і завдяки наведеним питанням перевірити, чи зрозуміла їх дитина. До видання включені твори як українських поетів-класиків (Леся Українка, Іван Франко, Тарас Шевченко), так і сучасних поетів (Іван Драч, Тамара Коломієць, Олексій Кононенко, Ганна Чубач).


Немає коментарів:

Дописати коментар