понеділок, 12 грудня 2016 р.


Санченко А. «Земля Георгія». Антон Санченко написав книгу «Земля Георгія», засновану на досвіді бувалого мореплавця, якому доводиться зазнати випробувань серед хвиль і на суші. Автор оповідає про кумедні й драматичні пригоди, які трапилися на далеких берегах чи неподалік українських портових міст, додаючи дрібки (а, буває, й пригорщі!) моряцького гумору, кепкує й співчуває, глузує, не ображаючи почуттів, сіє смуток, відразу ж розважає приємнощами. І читач переконається, що Україна таки була морською державою, що українці славні своєю моряцькою потугою, що цим просоленим душам треба дати волю, яка напне вітрила їхнього успіху. Герої Санченкових шістьох повістей у своїй переважній більшості люди суворі, витривалі, не без кебети в голові, відчайдушні, дотепні й підприємливі. Хоча й серед них трапляється щось таке чужорідне, загрозливе своєю підступністю й лицемірством, як, зрештою, в будь-якому гурті, проте це «щось» каталізує вроджені властивості українського характеру, який перемагає силою справедливості.

Єшкілєв В. «Місто термітів». У новому збірнику, що його сам автор іменує «краєзнавчими апокрифами», один із засновників знаменитого «Станіславського феномена» Володимир Єшкілєв то перевтілюється в юного розенкрейцера Северина Улісса Солтиса, то говорить від імені сивобородого талмудиста Шимона Бар Йохая, то діє в образі імператорських шпигунів Сунь Дунпо і Чень Шідао з давньокитайської історії. Більшість новел цієї книги - спроба розрізнити традиції вільних каменярів у мерехтінні місцевих легенд і водночас сакральна географія і метафізичне краєзнавство Галичини в контексті недавньої історії і міфології. Пригодницька фабула сивої давнини органічно поєднується в них із кримінальними сюжетами сучасності.

Юдовський М. «Богиня». Видавництво «Фабула» представляє читачеві другу книгу Михайла Юдовського чудового українського прозаїка, поета й популярного блогера, що живе в Німеччині. У ній зібрані оповідання різних років і повість-притча «Історія однієї мавпи». Прозу Михайла Юдовського іронічну, тонку, що часом змушує читача сміятися крізь сльози, відрізняє психологічна глибина, емоційна достовірність і рідкісна пильність письменницького погляду. Ряд творів, уміщених у збірник «Богиня», публікувалися в перекладах у Німеччині, Великій Британії, Фінляндії, Ізраїлі, Австралії та США.

Дяченки С. і М. «Дика енергія Лана». Тут люди працюють пікселями. Енергію життя отримують по дротах. Істоти з величезним ротом чатують на самогубців. На вершинах покинутих хмарочосів в’ють гнізда бунтарі, глибоко в закинутому метро живуть люди-кроти, і щодня вагончик канатної дороги вирушає на Завод легендарне місце, де кажуть, всі щасливі… 
«Дика енергія» читається на одному подиху і звернена в першу чергу до молоді. Водночас це роман-метафора, цікавий читачам будь-якого віку.

«Мить краси і небо серця». Нова збірка оповідань п'яти уже знайомих читачам українських авторів, нагадує танцювальний батл: кожен по черзі опиняється у центрі уваги, в колі, сам-один – і показує, на що здатний. Діапазон можливостей – від майстра багаторічного літературного марафону, який не збавляє робочого темпу, тримає рівень письма та підохочує молодших своїм юнацьким завзяттям – і до перспективного автора-початківця з досвідом учасника теперішньої війни, його ім’я читач якщо й не чув, то відтепер уже й не забуде. П’ятірка різнопланових авторів пропонує читачам свою малу прозу, написану в різний час: і багато років тому, і щойно тепер, спеціально для цієї збірки… Різні стилі, різні жанри, різна енергетична насиченість творів.

«ДНК». 7 відомих авторів у одній збірці! Унікальний літературний формат. Оригінальна за формою та приголомшлива за задумом родинна сага. У не дуже віддаленому майбутньому звичайний український студент Андрій Чумак стає піддослідним у науковому експерименті: розшифровка генетичного коду дасть йому змогу особисто пережити найяскравіші моменти з життя предків. Сім історій у книжці – сім спогадів, які дивним чином зберігалися десь у структурі ДНК нащадка протягом 150 років. Ще чотири секретні складові – і науково-фантастичний роман неочікувано перетворюється на правдиву розповідь про батьків і Батьківщину: про пошуки справедливості й гіркі розчарування, перемоги й поразки. Пошматована, розкидана по світу примхами долі, родина Чумаків утратила головне – зв’язок поколінь. Чи не в цьому полягає трагедія всього українського народу? І хто вчиться на наших помилках?

Нікітін О. «Viсtory Park». Уперше українською мовою – роман сучасного російськомовного письменника-киянина, що отримав широку популярність. Подекуди грайливий, подекуди загрозливо пророчий, він вдало комбінує динамічний сюжет із філософськими метафорами. Це своєрідний документ київської історії, що змальовує місто і його мешканців в останні дні «старого режиму», за мить до того, як у їхнє життя втрутиться Велика Історія – і невпізнанно зміниться весь устрій повсякденності, міський пейзаж, навіть звучання мови на вулицях. Ось-ось розсиплеться корумпована влада, ще триває Афганська війна, та каштани цвітуть, кияни закохуються й ідуть до армії, влаштовують життя й добувають дефіцит у перекупників, а в лівобережному парку вже формуються зародки майбутніх потужних кримінальних структур…



Немає коментарів:

Дописати коментар