четвер, 8 грудня 2016 р.


Лущевська О. «Вітер з-під сонця». У героях цієї книжки впізнає себе кожен підліток, який уже мав щастя закохатися. Женька й Рися зустрілися випадково на кораблі – й хоч відтоді вже минув рік, але їх усе дужче манить одне до одного. Одначе за цей рік дуже багато всього сталося: Рися нервує через те, що цілі канікули мусить працювати, щоб допомогти забезпечити родину, а в Женьки загинув тато, і він дуже болісно переживає цю тяжку втрату…
Повість Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця» – переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» улітку 2015 року з метою простимулювати українських письменників до творення книжок, у яких ключовим є образ сучасної дитини. Також повість отримала спеціальну відзнаку журі Корнейчуковської премії «за тонке психологічне змалювання підліткового характеру».

Корній Д. «Петрусь химородник». У найчарівнішу пору року, на Івана Купайла, коли сходить на землю Сила Сварожа, коли превеликої моці набувають духи, добрі й лихі, Петрусеві доведеться шукати чарівну квітку папороті. І під час того іспиту від його мужності залежатиме доля не тільки людей, а навіть самих богів. Проти нього постане лихе воїнство підступної Мари. І пропав би Петрусь, згинув би… але ж серед його друзів – Домовик Дрім і Лісовик Пугач, Віла Жива й сестра її Стрига. Але ж так хочеться повернутися додому, та він не простий дванадцятирічний хлопчик, він химородник.

Есаулов О. «Кенінгова колекція».  Як же то захопливо бути детективом! Особливо, коли ти школяр і це твоя перша справа. Але ж, як виявляється, страшенно небезпечно: стеження, гонитви, крадіжки і викрадення усе, як у справжньому дорослому житті. Льоха Холмс, Миха Вагсон і Бонасьє юні детективи з Горобинівки розшукують коштовну колекцію, що зникла ще за часів Другої світової війни. І як ви гадаєте, чим завершиться їхній перший розшук?

Лушевська О. «Задзеркалля». Нікому не подобається лежати в лікарні. Але тут у Сашки є Ростя – її перше справжнє кохання. Тож вона почувається щасливою, аж доки на сусідньому ліжку не опиняється знайома дівчина Діна за крок від смерті. Підступні подруги, легковажні хлопці, такі складні й незрозумілі батьки... Хто винен, що Дінка стрибнула в Задзеркалля? І чи вдасться їй знайти дорогу назад, якщо Сашка цього дуже-дуже захоче?

Дяченки М. і С. «Олена й Аспірин». Олена падає на Аспірина, як сніг на голову. Він намагається здихатись її, позбутись обов’язків, що заклопочуть його безтурботне життя, позбутись Олениного іграшкового ведмедика, який розриває на друзки тих, хто погрожує хазяйці. 
Олена шукає брата. Зустрітися їм допоможе музика – одна-єдина мелодія-заклик, мелодія, що триває 173 хвилини і відкриває щілину між світами. Якщо Олена вивчиться віртуозно грати на скрипці. Якщо збереже чарівні струни. Якщо порятується від спецслужб, які полюють на неї й на Мишка. Якщо Олена без жодної помилочки, вклавши всю душу, заграє мелодію переходу. Якщо Аспірин не буде глухим до неї.

Дяченки М. і С. «Пригоди Марійки Михайлової». Ледь не кожен другий у дитинстві мріє бути детективом. А Марійка Михайлова не знає, як відкараскатися від детективщини, бо, не зважаючи на свій, ну, дуже юний вік, є найкращим детективом у своєму місті. Вона відмінниця і вчиться у третьому класі.
Твір не просто нагадує про Шерлока Холмса, а є наче його дитячою версією у жіночому варіанті. Тут присутній і не зовсім адекватний «Шерлок» – Марійка Михайлова, й недолугий поліцейський – безіменний Майор Міліції, який постійно звертається до дитини за допомогою. Марічка настільки незамінна, що її можуть розбудити о третій ночі чи забрати з пляжу, або не дати підготуватися до контрольної. Заради справи вона може прогуляти школу чи знехтувати канікулами, щоб розкрити новий «страшний злочин», хоча сама того аж ніяк не прагне...

Гридін С. «Не – Ангел». Багато що мучило Олеся: важко сприймав батька; обурювався, чому така терпляча з ним мама; пережив біль утрати. А потім вулиця з усіма її загрозами і зовсім не схожими на шкільні колючими уроками. Нова повість Сергія Гридіна «Не-ангел» відкриває ще одну грань складного життя юної особистості у власному світі і на межі зі світом дорослих.

Дяченки М. і. С. «Габріель і сталевий лісоруб». Габріель мешкає в гущавині лісу. Він грає на арфі, флейті і сопілці, читає кам’яні книжки і п’є чай з духмяних трав. Білки стрибають Габріелеві на плечі, і той катає на собі десять білок нараз. Він товаришує з лисицею і грає з ведмедиком у горішки. 
А ще чекає на своїх батьків. Цей маленький кентавр, який може врятувати ціле місто люде


Немає коментарів:

Дописати коментар