середа, 3 червня 2020 р.

#літо_з_бібліотекою #пришкільні_табори #сумуємо_за_вами


Дорогі друзі! Щороку наша бібліотека проводить цікаві заходи для вихованців пришкільних таборів в рамках програми «Літо з бібліотекою».
 
Діти люблять приходити до нас. Заходи проходять весело, дітлахи відпочивають, сповнені яскравих вражень та гарного настрою.
Цього року, якби не карантинні обмеження, ми планували провести екологічну мозаїку «Доля планети в наших руках». До вашої уваги публікація запланованого заходу.
Земля – маленька блакитна кулька у безодні Всесвіту! Вона породжує джерельця і стрімкі потоки, трави і дерева. Земля тримає на собі океани, приймає дощі, сніги й тумани. Земля – це дім, у якому ми живемо! Дім, частиною якого ми є! І як ми будемо себе у ньому поводити, залежатиме наше життя.
На жаль, з нашою планетою трапилася біда, її здоров`ю загрожує небезпека. Планета захворіла! Природа Землі не встигає загоювати рани, заподіяні їй людиною. Через споживацьке ставлення до природи вже зникло багато видів тварин і рослин. Деякі з них занесено до Червоної книги. Перед загрозою знищення опинилися ліси – «легені планети». Збільшується кількість викидів газів в атмосферу. Це означає, що на Землі щороку зростає кількість оксидів вуглецю, сірки, азоту, вуглеводню. Дедалі більше територій перетворюються на пустелі.
 
Дехто з вас вважає «Може й нічого не трапиться, якщо я зламаю лише одну гілочку, зірву одну квітку, роздушу метелика» Але ви повинні розуміти, що кожна зламана гілочка, кожна зірвана квітка, кожен спійманий метелик, розорений мурашник – це рана, яку ви завдаєте природі.
Діти, ви ще не дорослі, але вже сьогодні можете зробити велику справу – допомогти природі відновлюватися. Для цього потрібно небагато:
1. Не ламати дерева, не рвати квіти.
2. Ефективно використовувати воду та електроенергію.
3. Не смітити.
Пам’ятайте: навіть дуже маленький крок має значення!
Не лишайтеся байдужими до недбальства й варварства інших: хай зламане дерево, сміття в лісосмузі, витолочені квіти, порізана кора викличуть у кожного обурення і благородне бажання захистити природу!
Цікаво знати:
Папір розкладається за 2-10 років.
Консервні бляшанки – 80 років.
Поліетиленові пакети – понад 200 років.
Пластмаса – 500 років.
Скло – 1 000 років.
 
ВІКТОРИНА
1. Більшу частину сміття, що забруднює Землю, становить: а) пластмаса;
б) скло; в) метал.
2. Як називається книга, в якій список рідкісних видів тварин та рослин, що перебувають під загрозою зникнення? (Червона книга).
3. Що ми відносимо до живої природи? А що – до неживої?
4. Що потрібно робити, щоб охороняти природу? (Створювати заповідники, зникаючі види рослин і тварин заносити до Червоної книги, висаджувати зелені насадження).
5. Якщо у лісі зустрінете маленьких пташенят або звірят, що будете робити?
6. У якого ссавця серце важить 1 тонну? (Синій кит)
7. Які тварини сплять з відкритими очима? (Риби, бо не мають повік)
8. Чи є пташине молоко? (Є у голубів.)
9. Яку рослину називають другом пішохода? (Подорожник.)
10. Скільки ніг у павука? (Вісім)
11. Про яких тварин можна сказати, що вони «лізуть із шкіри»? (Про змій)
12. Чим живляться жаби узимку? (На зиму жаби впадають у сплячку і в цей час не їдять)


Немає коментарів:

Дописати коментар