середу, 27 травня 2020 р.

Твоє здоров’я – в твоїх руках!

31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням – 2020. В цей день в усьому світі проходять антитютюнові акції. Це – саме той день, коли можна підняти голос на захист здорового способу життя, чистого повітря, звільнення від тютюнового диму. Він був встановлений в 1987 р. Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – добиватися поступового зникнення проблеми куріння.
Паління? Чим приваблює паління? Воно асоціюється з дорослістю, компанією друзів, цікавою бесідою, приємною обстановкою. Одна з головних причин паління у юнаків – прагнення до самовираження, утвердження власної самостійності, «дорослості»? Тютюн викликає таку саму залежність, як і «важкі» наркотики – героїн та кокаїн. 85% курців хочуть кинути палити, але вдається зробити це лише 10–15 % з них. На жаль, сумна статистика свідчить: тютюнопаління – найбільш поширена звичка, яка руйнує здоров’я людини та впливає на її подальші успіхи. На нашій планеті Земля палить близько 1,3 млрд людей, з них, кожний десятий дорослий помирає через тютюн. Експерти прогнозують, що буквально через 10 років цей показник смертності збільшиться до одного курця в 3 секунди.
У нашій державі Україна нікотин щодня забирає життя 1-ї тисячі людей. Щоденно курять 42% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок, а серед молоді – 45% юнаків та 35% дівчат. Всього в Україні є майже 6,2 млн. активних курців, а це одна третина працездатного населення.
Ми займаємо 17 місце у світі за кількістю тих, хто курить. Особливо сумна статистика серед молоді: маємо друге місце у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курить більше 30% юнаків і дівчат. За кількістю викурених сигарет на одного громадянина (2500 – в рік, 7 – на день). Україна займає також друге місце.
Всесвітній банк визначає, що збитки економіки в Україні від куріння становлять близько 2 млрд доларів на рік, уявляєте?
Більшість курців починають курити в підлітковому віці і не розлучаються з сигаретою до кінця життя. Половина з них помирає саме від хвороб, пов'язаних з курінням.

Куріння молоді уповільнює її як фізичний, так і психологічний розвиток. Звідси – висновок, що ведення здорового способу життя необхідно прищеплювати з дитячого віку, і боротьба із згубними звичками повинна проводитися масово і підтримуватися всім суспільством, адже на світі є багато людей з почуттям відповідальності не тільки за своє здоров’я і здоров’я своїх майбутніх дітей, а й за здоров’я оточуючих людей!

Немає коментарів:

Дописати коментар