четвер, 20 серпня 2020 р.

Він передбачив майбутнє людства

 

22 серпня світ відзначає 100-річчя від дня народження Рея Дугласа Бредбері (1920-2012), американського письменника-фантаста.

За своє досить тривале життя він написав понад 800 творів різних жанрів. Серед найбільш популярних у читачів – збірка оповідань «Марсіанські хроніки», автобіографічна повість «Кульбабове вино» і романи «Насувається лихо» та «451 градус за Фаренгейтом».

Бредбері зробив внесок у розвиток і наукової фантастики, і фентезі, і хоррора. Саму наукову фантастику він трактував досить своєрідно: «Науковою фантастикою стає будь-яка ідея, що народжується у голові, а до того ніколи не існувала…».

Творчий шлях Бредбері почався ще в зовсім юному віці. Шкільний психолог, порадив хлопчику як  позбутися від сором’язливості  і дефектів вимови, відправивши його в бібліотеку. Він систематично відвідував її, де жадібно всмоктував знання і став, в такий спосіб, не маючи освіти, енциклопедично освіченою людиною. Сам автор напівжартома називав себе «бібліотечним випускником» і до самої смерті вважав книги найбільшим досягненням людства.

Оригінальний та неповторний – такими епітетами нагороджували відомого письменника шанувальники його творчості. І це правда, він був сповнений оптимізму та вірив у людство.

А чи знаєте ви, що Р. Бредбері вмів передбачати майбутнє? Для прикладу, в багатьох творах фантаста зустрічається тема ізоляції суспільства. Через розвиток технологій люди все менше спілкуються один з одним наживо («451 градус за Фаренгейтом»), не приділяють уваги близьким («Вельд»), а іноді навіть зовсім не виходять з дому, тому що навколишній світ їм замінюють телебачення і роботи («Пішохід»). Чи нагадує це вам  самоізоляцію від «Covid-19»?

Він є автором творів, які багато в чому стали пророчими.

Пророкування Рея Бредбері, що здійснились:

1. Мобільні телефони – в оповіданні «Вбивця» описується радіобраслет, що дозволяє розмовляти на ходу;

2. Телекімната з ефектом присутності (тривимірне зображення, стереозвук) – оповідання «Вельдт»;

3.«Розумний будинок» (можливість дистанційно керувати побутовою технікою) – «451 градус за Фаренгейтом»;

4. Плейери (мініатюрні «черепашки», радіоприймачі-втулки, що вставляються у вуха) – «451 градус за Фаренгейтом»;

5.Телеекрани на півстіни, що показують реаліті-шоу – «451 градус за Фаренгейтом»;

6.Засилля реклами – «451 градус за Фаренгейтом».

7. Робот у вигляді тварини – японські роботи-собачки «Айбо» поки мало схожі на механічного пса-вбивцю з «451 градуса за Фаренгейтом», але якщо хтось вирішить їх перепрограмувати...

 

 





Немає коментарів:

Дописати коментар