понеділок, 10 серпня 2020 р.

Ще один славетний ювілей книги 2020 в рамках програми «Літо з бібліотекою»

Цього року відзначаємо 80-річчя від дня публікації книги американського письменника Е. Гемінґвея «По кому подзвін» (1940). Це один з найвідоміших, найемоційніших та найкращих романів автора.

Нагадаємо, що Е. Гемінґвей є автором й інших творів: «Старий і море», «І сонце сходить» («Фієста»), «Прощай, зброє!», «Свято, яке завжди з тобою» тощо.

Темою роману «По кому подзвін» є відтворення подій громадянської війни в Іспанії, головний герой – американець-підривник Роберт Джордан, котрий готовий віддати життя за Іспанську республіку.

Головний герой, як і зазвичай у Е. Гемінґвея, – це людина, яка близька йому духом, поглядами, навіть наділена біографічними даними митця. Віддав письменник головному героєві і свою безмежну любов до Іспанії, до її народу. Але понад усе головний герой підносив свободу та корився дисципліні лише вимушено, тільки на певний час, з необхідності.

Публікація роману супроводжувалася гострою полемікою, що розгорнулася в середовищі американських літературознавців. Пулітцерівський комітет визнав цей твір кращою книгою року, але керівництво Колумбійського університету наклало вето на вручення премії. «По кому подзвін» було заборонено в Іспанії, Німеччині та в інших країнах. Але гостра полеміка лише додала популярності вже й так відомому творові.

 

Ось як висловлювався американський письменник С. Льюїс щодо публікації роману Е. Гемінґвея «По кому подзвін»: «Цілком можливо, що його роман знатимуть і через 50 років, і через 100, імовірно він навіть стане класикою».

Так, ця книга безумовно вражає. Вражає всім. Хтось із сучасної молоді скаже: «Сюжет – баналєн» і в черговий раз задовольниться переглядом американського бойовика. Але роман Е. Гемінґвея «По кому подзвін» все одно залишиться драматичним і трагічним витвором мистецтва, котрим можна захоплюватися. Його варто прочитати!

Немає коментарів:

Дописати коментар