середу, 2 вересня 2020 р.

Сила характеру: подолати себе, свій страх і біль

 

Американського письменника Джека Лондона (1876 – 1916 рр.) можна назвати суцільним випробуванням, адже він мав усе: надзвичайні подорожі та пригоди, злидні й успіх, щастя і горе, любов та ненависть. Його книгами захоплюються та читають в усьому світі.

Одним із яскравих перлин циклу північних оповідань є твір «Жага до життя» (1906 р). Його тематика – «золота лихоманка», свідком якої став сам  письменник. Герої  – двоє старателів (у творі автор не дає їм імена), що відправилися до північних віддалених країв на пошуки багатства. Знайти золото їм вдалося. Але, на шляху додому, вони стикаються з труднощами. Зовсім виснажені в дикій північній пустелі, в безлюдді, вони втрачають надію, чи повернуться. Їх з кожним днем дедалі менше радує золото, адже смертельно хочеться їсти, страшно хочеться зігрітися.

 

Кинутий товаришем напризволяще знесилений та хворий головний герой ледве пересувається до берега. Письменник ставить запитання – а чи варто бажання наживи таких мук? Адже заради короваю хліба або шматка смачного м’яса золотошукач дуже скоро готовий був віддати все золото! Чи варто було вирушати в край, де заради виживання один кинув напризволяще іншого, що став тягарем – без єдиного слова, без вибачення та прощання, навіть не обернувшись? Напевно, ні.

Але минуле не повернути. Весь шлях перетворився для героя на жорстоку боротьбу за життя. Всупереч обставинам він зміг довести, що є сильною духом людиною. Знесилений, хворий, в розірваному на шматки одягу та без єдиного патрона, герой, тим не менш, не втратив волі до життя й цілковитого самовладання та продовжив наполегливо рухатися до наміченої мети. І в результаті завзятість, життєлюбність допомогли людині врятуватися, вийти до людей. Ось чому твір «Жага до життя» має таку назву.

Автор твору доводить, що людина як істота наділена свідомістю, мусить не піддаватися тиску обставин, знаходити вихід із будь-якого, навіть найскрутнішого становища, тому що життя цього варте.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар