неділю, 13 вересня 2020 р.

Роксолана – українка на троні Османської імперії

40 років тому (1980 р.) побачив світ знаменитий роман відомого українського письменника П. Загребельного «Роксолана». Вже понад тридцять років він перебуває в епіцентрі читацької уваги. І тут немає нічого дивного, адже цей твір мовби заново відкриває для нас одну з найлегендарніших українок усіх часів – Роксолану (Хюррем Султан), яка волею долі з простої полонянки стала спочатку улюбленою, тоді офіційною, а згодом і єдиною дружиною наймогутнішого султана в тисячолітній історії Османської імперії Сулеймана Пишного. Зрештою, це взагалі одна з найнеймовірніших світових історій. В османській династії не було жінки такої суспільної ваги, як Роксолана.

Точне місце і дата народження майбутньої Роксолани не відомі, оскільки про її дитинство і юність майже немає ніякої письмової інформації. Однак, існує буковинська народна пісня, в якій співається про красиву дівчину з Рогатина на ім’я Настусенька, викрадену татарами та продану в султанський гарем. Пізніше, у XVIII ст., з’являються літературні джерела, в яких Роксолана зветься Анастасією або Олександрою Лісовською та імовірно, є дочкою священика.

З ім’ям Роксолани пов'язані численні перетворення в турецькій столиці. Султанша намагалася, наскільки це можливо, займатися просвітою, багато часу приділяла благодійності. На її честь зараз названий стамбульський район Аврет-базару, де були розташовані побудовані українкою мечеть, лікарня і притулок для бідних. Турки переконані, що багато архітектурних пам’ятників Стамбула безпосередньо пов’язані з Роксоланою-Хюррем. Вони дуже шанують ім’я цієї жінки, усипальниця якої вважається одним з національних надбань країни.

Поки Роксолана була при владі в Османській імперії, вона зробила все можливе, щоб перешкодити грабіжницьким набігам кримських татар на її батьківщину – Україну.


Про Роксолану-Хуррем написано чимало книг, створено два популярні телесеріали, їй присвячено художні полотна, музичні твори (зокрема Симфонія №63 «Роксолана» Й.Гайдна) та інші.


Немає коментарів:

Дописати коментар