понеділок, 18 січня 2021 р.

Літературні акварелі Андрія Любки

Андрій Любка (народився 3 грудня 1987 року) – український романіст, поет, перекладач та есеїст, член Українського PEN-клубу.

Народився в Ризі (Латвія). Довгий час мешкав у місті Виноградів Закарпатської області. Закінчив Мукачівське військове училище. У 2009 році закінчив українську філологію Ужгородського національного університету, у 2014 - балканістику Варшавського університету.

  

Автор збірок поезій "Вісім місяців шизофренії", "ТЕРОРИЗМ", "Сорок баксів плюс чайові", романів "Карбід", "Твій погляд, Чіо-Чіо-сан", збірки оповідань "Кімната для печалі" та збірки історій "Саудаде", книжки "У пошуках варварів: подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани".

Лауреат низки літературних премій, перекладач творів з польської, сербської, англійської, хорватської мов.

Творчий доробок автора друкували у різних відомих журналах та видавництвах. Серед усіх творів Андрія Любки роман «Карбід» є одним з найвідоміших. Якщо Ви ще не знайомі з творчістю Андрія Любки, роман «Карбід» стане Вашим першим знайомством з популярним українським письменником. Головний герой цього твору – учитель на прізвисько Карбід з невеликого містечка Ведмідь на кордоні зі Словаччиною – людина особлива. Він мріє, щоб Україна, нарешті, потрапила до Євросоюзу і виношує план, як скоріше її інтегрувати. Мрійник Карбід планує викопати тунель, по якому українці потроху перейдуть до Європи. Цю витівку підтримує місцевий криміналітет і навіть мер, але у них свої корисливі цілі: переправляти тунелем контрабанду, практично в промислових масштабах.

Зустрічаються книги, які змушують не просто сміятися, а реготати. «Карбід» - саме такий твір. Хоча є в ньому і своя трагедія, і навіть не одна. З розвитком сюжету вся веселість потроху зводиться нанівець, а на перший план виходять соціальні проблеми. Але це анітрохи не применшує цінності книги. Завдяки цікавому і динамічному сюжету читається вона легко і дозволяє прекрасно відпочити в її компанії.

«Твій погляд, Чіо-Чіо-сан» – новий роман Андрія Любки про сучасну Україну, в якому автору вдається утримувати напругу і змушувати читача зацікавлено слідкувати за розвитком подій. Історія, що починається як традиційний детектив, згодом постає віддзеркаленням актуальних суспільних проблем.

П’яний суддя на пішохідному переході збиває на смерть молоду жінку і, ясна річ, без особливих зусиль уникає покарання. Але чоловік збитої – не з тих, кого можна купити чи залякати, він краще втратить усе, та помститься. Психологічний трилер про сучасну Україну, де вартість людського життя вимірюється хабарами, а вбивці стоять у перших рядах на церковних службах. Але до чого тут Пучіні і здатний спопелити душі обох антагоністів погляд мадам Батерфляй? І чи справді поділ на добро і зло є в цьому романі таким однозначним? Відповіді на останнє запитання читач не знайде до самої розв’язки. А можливо, й після неї.

Ці романи та інші твори Андрія Любки можна знайти на полицях нашої книгозбірні. А читачам,які ще не відкрили для себе творчість цього молодого талановитого автора,пропонуємо приєднатися до лав його прихильників.

Немає коментарів:

Дописати коментар