середу, 5 квітня 2023 р.

Міста-герої російсько-української війни

 


6 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський з метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України встановив почесну відзнаку «Місто-герой України».

Указом Президента від 6 березня 2022 року

Почесну відзнаку присвоїли таким містам:

1.          Волноваха

2.          Гостомель

3.          Маріуполь

4.          Харків

5.          Херсон

6.          Чернігів

Указом Президента від 24 березня 2022 року

Почесну відзнаку присвоїли таким містам:

7.          Буча

8.          Ірпінь

9.          Миколаїв

10.      Охтирка

В активному фонді відділу абонементу є книги про події російсько-української війни, які відбуваються в Містах-героях або ж книги, в яких згадуються Міста-герої України. Ми шукаємо в книгарнях ще книги про ці героїчні міста, і вони будуть зовсім скоро на бібліотечних полицях. Про це наших читачів ми окремо проінформуємо. Так що, забігайте до нас, питайте, дивіться. Читайте і знайте все про героїку сьогоднішніх українських воєнних днів. Ми вам завжди раді! 


Положій Є. В.

 П’ять секунд, п’ять днів : роман / Є. В. Положій. – Київ : Нора-Друк, 2016. – 176 с.

П’ять секунд, п’ять днів, п’ять років, вічність – такий часовий алгоритм нового роману Євгена Положія. Головний герой, який все життя – у Вільних профспілках, на обох Майданах – бореться за справедливість, зрештою, коли починається війна, йде на фронт і там потрапляє в «Іловайський котел». Тяжко поранений, у складі групи з тринадцяти бійців, намагається вижити в безнадійній ситуації. Після піврічного лікування, восьми операцій, емоційно виснажений, він приймає рішення, що вже зробив свою справу і прийшов час відпочити.

Але коли старий товариш – народний герой, той, хто разом з ним пліч-о-пліч боровся за правду, тепер силою і страхом створює в рідному місті свою бізнес-імперію, стає очевидним: якщо не борешся зі злом, опиняєшся на темному боці. Тож боротьба триває...



 Римований Ірпінь : [зб. поезій] / упоряд. Ю. Бережко-Камінська. - Київ : Укр. письменник, 2018. - 364 с.

В рамках третього художнього пленеру «Намальований Ірпінь» було представлено збірку «Римований Ірпінь», до якої увійшли вірші, представлені у книзі «Поїзди гудуть за Ірпінню», а також вірші сучасних поетів України, присвячені Ірпеню та місцевому Будинку творчості письменників







Зіненко Р.

 Іловайський щоденник / Р. Зіненко. - Харків : Фоліо, 2018. - 282 с.

Це одна з перших книг про війну на Сході України, що написана безпосереднім учасником цих подій. «Щоденник» розказує про події боїв за Іловайськ, що розгортались у серпні 2014 року і є частиною Російсько-української війни. Автор в хронологічному порядку викладає свої враження, емоції та перебіг подій, що стались у серпні 2014-го.

Найбільшу увагу приділено боям і виходу українських військових з оточення російськими військами та сепаратистами поблизу Іловайська. Тоді загинуло понад 350 українських військових і майже стільки ж потрапило в полон.

 



Положій Є. В.

 Іловайськ : розповіді про справжніх людей / Є. В. Положій. - Харків : Фоліо, 2015. - 378 с.

Серед героїв книги, які написані з реальних воїнів-захисників вітчизни, в романі присутні вигадані персонажі. Положій писав свою книгу двома мовами, якими розмовляють українці, які пережили Іловайський котел. З історій та свідчень безпосередніх учасників та очевидців складається вся книга.

Кожна історія пройнята болем втрати. Але в кожній є місце і для оптимізму: війна не перетворює всіх на звірів. Як свідчить із назви, яку Євген Положій дав своїй книзі, в розповідях справжніх людей знаходять своє підтвердження європейські цінності гуманізму та людяності. Людина людині – не вовк.

І хоч навколо гинуть співвітчизники, ворог підступно знищує твоїх побратимів – ти залишаєшся людиною. Бо, побачивши смерть, починаєш понад усе любити і цінувати все живе.




Вдовиченко Г. К.

 Маріупольський процес : роман / Г. К. Вдовиченко. - Харків : Кн. клуб «Клуб сімейн. дозвілля», 2015. - 288 с.

«Маріупольський процес» – роман української письменниці Галини Вдовиченко, опублікований 2015 року. За результатами Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2015» цей твір був у топ-7 номінації «Красне письменство. Жанрова література».

У межах такого сюжету Вдовиченко працює з багатьма образами й стереотипами українського інформаційного простору. Це, наприклад, образ «сепарського» села. Письменниця оформила його нестандартно: тут розмовляють специфічною формою української мови і співвідносять себе з Україною (яку, звісно, розуміють зовсім інакше, ніж полонений український боєць). Цікаво, що локація, обрана для роману, – це не «класичний Донбас», а його околиця, яка тепер набула нового значення, як символ чи не найуспішнішого українського збройного спротиву, територія з найпомітнішими проявами українського патріотизму. Тут є і містичні Кам’яні могили, а ідея Маріупольського процесу за аналогією з Мюнхенським.

Немає коментарів:

Дописати коментар