середу, 6 грудня 2023 р.

Найкращі різдвяні історії


Створенням відповідного різдвяного настрою люди опікувалися ще в середні віки. Саме тоді виникли, так звані, містерії – драми на біблійні теми, персонажі, які проходили через випробування, аби зрештою отримати нагороду чи омріяну втіху. В Україні подібну функцію виконували вертепні драми, створені за мотивами євангельських оповідань про народження Христа. Попередниками літературного різдвяного оповідання були усні історії, що зазвичай розповідали у Святвечір.

Засновником окремого жанру з «різдвяною філософією» був Чарльз Діккенс, котрий не лише писав різдвяні оповідання для грудневих номерів своїх журналів, але й об’єднував їх в окремі «Різдвяні книги». Особливістю цих творів були теми цінності людської душі, пам'яті і забуття, дитинства та любові до «людини в гріху». Серед персонажів обов’язково були присутні ангели, духи та різна нечисть. 

Досвід англійського письменника поширився на твори інших авторів, подекуди втрачаючи певні атрибути, й натомість набуваючи нові. Так, окрім різдвяних оповідань поступово розвинувся цілий жанр, серед яких: різдвяні казки, фентезі, романтичні повісті, детективи.

У наступний перелік увійшли зимові, різдвяні книги, сповнені дивами та святковою атмосферою. Отже, обирайте собі, що ближче до душі.

Просто конче треба завітати до відділу абонементу нашої бібліотеки, розгорнути ці книги, і все навколо сповниться різдвяним духом, бо в тих книгах – різдвяні чари і дива!


Діккенс Ч.

Різдвяна історія : [для серед. шк. віку] / Ч. Діккенс ; пер. з англ. І. Андрусяка ; іл. Р. Попського. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. - 159 с. : іл.

Історія-притча про переродження скнари і людиноненависника Скруджа, якому за допомогою святечних Духів вдалося знайти єдиний шлях до порятунку – робити добро людям.



Гоголь М. В.

Вечори на хуторі біля Диканьки ; Тарас Бульба ; Вій : повісті : пер. із рос. / М. В. Гоголь. - Тернопіль : Навч. кн. - Богдан ; К. : Веселка, 2010. - 336 с. : іл.

Збірник повістей переносить нас в українське село. Від повісті до повісті змінюються епохи, але зберігається єдиний дух. Особливий колорит твору надає живий склад і народна мова України. Любов і відвага, зрада і хитрість, злий рок, гумор і мораль. Все тут є. Жаркий малоросійський день, гіркий запах полину, співуча українська мова, дівочий дзвінкий сміх і неквапливе покашлювання старого козака, що розпалює трубку.


Моє тихе Різдво : [зб. оповідань]. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2022. - 216 с.

«Моє тихе Різдво» – нова збірка короткої прози сучасних українських письменників, що продовжує традицію різдвяних антологій від «Видавництва Старого Лева». На сторінках цієї книги Різдво святкує велика галицька родина, а ще – волонтерка, для якої без есемески з фронту застигає час, і мусульманка, помішана на адвент-календарях, і навіть атеїстка, яка старанно готує дванадцять страв. Герої цієї збірки шанують давні традиції та створюють нові, шукають сенси та чекають див. Вони радіють, ностальгують, смакують, згадують дитинство, шукають ідеальні різдвяні сюжети і виліплюють ідеальні вушка з грибами.


13 різдвяних історій : [збірник / упоряд. М. Савка]. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2013. - 175 с.

Ці 13 різдвяних історій від сучасних українських письменників насправді дуже різні, і водночас вони  доповнюють одна одну, як пазли великого полотна. Як саме життя. Як, зрештою, Різдво для кожного з нас, яке містить у собі значно більше сенсів, аніж традиційна картинка родинної ідилії – довкола столу з дванадцятьма стравами. Тут реальність і містика, гумор та іронія, філософське осмислення буття і трепетне світло любові, яка є істинним проводирем, як Вифлеємська зірка – крізь темінь різдвяної ночі.


Толкін Дж. Р. Р.

Листи Різдвяного Діда / Д. Р. Толкін ; з мал. Дж. Р. Р.Толкіна ; за ред. Б. Толкін ; пер. з англ. О. О’Лір ; консультант О. Фешовець. - Львів : Астролябія, 2017. - 160 с. : іл.

Щороку в грудні дітям Дж. Р. Р. Толкіна приходив конверт зі штемпелем Північного Полюса, а всередині – лист, написаний химерним тонким почерком і оздоблений чудовими кольоровими малюнками. Всі ці листи були від Різдвяного Діда і розповідали дивовижні історії про життя на Північному Полюсі: як північні олені зірвалися з прив’язі й порозкидали подарунки по всій околиці; як безталанний Білий Ведмідь видерся на крижаний полярний шпиль і гепнувся звідти на будиночок Різдвяного Діда, провалившись крізь дах; як той Ведмідь розбив Місяць на чотири шматки, і через це Місячанин упав із неба в Дідів садок; як велися війни з полчищами капосних гоблінів, котрі жили в печерах під будинком. Часом якусь приписку надряпував Білий Ведмідь, а часом Ілберет Ельф дописував щось своїм елегантним плавним почерком, додаючи цим історіям ще більше життя і гумору.


Найкращі різдвяні історії / пер. з англ. Д. Мурмуєнко. - Київ : КМ-БУКС, 2021. - 352 с. : іл.

Ця книга – це добірка історій для святкової пори року, які діти хочуть читати знову і знову. Вона містить класичні відомі казки про Різдво, такі як: «Різдвяна пісня», «Ельфі й фабрика іграшок», «Білосніжка й семеро гномі», «У Санти вихідний», «Кіт у чоботях», «Снігова королева».

«Найкращі різдвяні історії» – чудова збірка, у яку ввійшли казки найвідоміших дитячих письменників. Народні легенди й твори Ганса Крістіана Андерсена і Шарля Перро зустрілися для того, щоб подарувати хороший настрій малечі у всьому світі.


Немає коментарів:

Дописати коментар