понеділок, 16 червня 2014 р.

Коли прочитати на слух новелу або уривок з роману і запитати, хто це написав...

     Коли прочитати на слух новелу або уривок з роману і запитати, хто це написав – чоловік чи жінка, уважний читач завжди відчує жіночий стиль з його тихим диханням, емоціями і увагою до деталі. Чоловік пише розумом, його сюжет продуманий, а емоції виважені, як на аптечних терезах. Жінка пише серцем, і лавина її емоцій, бажань, рефлексій не має меж. Саме такою є мала проза Оксани Кришталевої. Це проза, в якій чути шурхотіння простирадл, смак вина, теплий доторк рук і холод скла. Це проза, в якій відчувається фізична присутність людини в побуті, в якому жінка завжди відчуває переваги над чоловіком.
   Ярослав Мельник «Далекий простір». Роман-загадка, роман-питання, роман-іспит! У світі, де очі вважаються атавізмом, а можливість бачити  божевіллям, з’являється зрячий юнак. Габра намагаються вилікувати, але йому вже судилося дізнатися про страшну таємницю правителів цього грандіозного хмарочоса-держави, де мільйони людей контролюються електронними давачами і не здогадуються, що живуть за хмарами...
«Далекий простір» - серйозний роман. Він жахливо космополітичний. І це добре. Потрібно нарешті побачити, чим може закінчитися глобалізація, яку наші політики уявляють як безсумнівний позитив».
    Містичний кримінальний роман Василя Шкляра «Кров Кажана» написаний в стилі «Імені троянди» Умберто Еко та «Шкіри для барабана» Переса-Ріверте.  Головна героїня – Анастасія, вона жадає чоловіків і отримує від фізичної близькості неймовірне задоволення. У списку її коханців священник, депутат, секретарка чоловіка, відьмак з Лисої гори, навіть на свого служку карлика-дурня вона дивиться як на чоловіка. Раптом зникає її чоловік. З цього моменту в будинку Анастасії кояться дивні речі, які доводять її до божевілля. Від психіатричної клініки головну героїню рятує слідчий, який знає, що сталося з чоловіком Анастасії – це не зникнення, а вбивство, і ім’я вбивці - ...
   Вікторія Гранецька «Тіло». Мрія про вічну молодість завжди приваблювала людство. Вона залишалася недосяжною, аж поки корпорація «ТІЛО» не розробила унікального методу продовження життя шляхом… переселення душ. У світі, де панує сила гаманця, твоє тіло належить тобі, аж доки хтось не захоче його придбати…
  Колись Юрій боровся за свободу в Україні, тепер він доктор Паскуда  головний лікар славнозвісної корпорації. Спогади про минуле життя не дають йому спокою, і він розшукує Іванку, дівчинку, яка разом з ним зростала та була примусом вивезена з України для участі в перших експериментах. Намагаючись виправити помилки минулого, Юрій зустрінеться з пекельним ворогом  людською жагою жити вічно…
 Нова повість Марії Матіос «Черевички Божої матері» – це трагічна буковинська історія червня-липня 1941 року, в якій і справді нема пересичення правдою.Іванка Борсук – головна героїня книжки, що перекочувала зі сторінок повісті «Москалиця», у свої дванадцять рочків розуміє найголовніше: що є Добро і що є Зло. Бездоганне знання народ-них традицій і гуцульських вірувань, людської психології та історичних фактів і на цей раз дозволили Марії Матіос відтворити особливу драму людини ХХ століття на території, яку історик Тімоті Снайдер назвав «кривавими землями».
   «Золотий письменник України» Люко Дашвар презентувала новий гостропсихологічний роман «На запах м’яса». Це – окрема і самостійна історія. Літопис кохання молодої дівчини, її злетів, падінь і негативних висновків. Щось змушує Майку втекти з великого міста до глухого села і закохатися в раніше хазяйновитого та заможного майстра на всі руки, а тепер алкоголіка. Але як стримати у собі жагу до «красивого життя» – отого «м’яса», яке так характерне для людської натури?
 Андрій Кокотюха– справжній майстер хитросплетінь сюжету. Його романи розійшлися накладом понад 200 000 екземплярів, а сценарії дають життя документальним і художнім фільмам. Перелік його письменницьких нагород справді вражає: три дипломи «Коронації слова» (2001, 2002, 2008 роки) і п’ять головних премій цього престижного літературного конкурсу – від третьої (2003, 2004, 2007) до першої (2006), а 2012 року він завоював почесне звання «Золотого письменника України».
        Про роман «Таємне джерело»:1981 рік, СРСР, радянська Україна. У віддаленому селищі, де панує антирадянський настрій, зникають службовці. Ідейно витриманий і політично підкований слідчий Ігор Князевич намагається дізнатися правду і знайти злочинця або – причину. Та це не так просто, як здається, адже тутешні мешканці не мають жодного наміру допомагати владі, а єдина зачіпка у справі – старовинна легенда… Князевичу доведеться на деякий час змінити свої переконання й побачити світ очима «інакодумця». Та чи зможе він після цього повернутися до старого життя?
                          
    Книга  «Булава і серце» Мирослава Дочинця є спробою торкнутися таїни таїн, дару, що зветься – Кохання. І як воно осяяло життя великих. Незбагненні дороги Мужчини до Жінки і Жінки до Мужчини. їх не міг збагнути навіть мудрий Соломон, прирівнюючи до слідів змії на скелі, птиці в небі, риби у воді... Навіть великих кохання робить слабкими і вразливими, позаяк руйнує бар'єри і знищує укріплення, які ми зводимо довкола себе. Для одних це пломінець свічі, для інших  рушійна стихія, що перекраює особистість – малих робить великими, а великих трощить у порох.
     «Хліб і шоколад»  - «легка» і «світла» проза. Мирослав Дочинець має свій стиль письма, за яким проглядається витончений художній смак, відчуття форми, композиційної самодостатньої UKfont-size: 10pt; font-family: 'Arial Narrow';творів.Особливе місце відведено жінці. Героїні «заново» створюють мужчин, у яких закохані, причому кохання двох не припиняється і в потойбіччі. Автор не грає в містику, він оновлює міф кохання.
   Книжка «Дами і адами» складає цикл афористичних мініатюр Мирослава Дочинця. Це лаконічні, влучні, глибинно-дотепні філософсько-психологічні акварельки здебільшого про стосунки ДВОХ. Власне – ескізи, штрихи, але за вуаллю думок-образів стільки цікавого, несподіваного, спокусливого...
     «Місячна роса». Ріка життя приносить нам живі краплини радості. Зоряне небо засіває в наші серця золоті крихти одкровень. Вітри долі навіюють думки-істини, сумніви, іронію і печаль... Ми все це ревно збираємо, щоб залишити по собі – як слабенькі відблиски душі в інших душах.
      Герої книжки  «Курси крою і життя» - «маленькі люди») яких кроїло життя і ламала доля. Та вони не здибилися в цьому великому і бентежному світі. Люди, що вибудували свою духовну вертикаль, віднайшли свою систему координат, своє щастя.

Немає коментарів:

Дописати коментар