середу, 21 лютого 2024 р.

Російсько-українська війна в художній літературі (24 лютого - друга річниця повномасштабної війни з росією)

На сторінках нашого блогу ви можете ознайомитись з підбіркою книг про російсько-українську війну. Наша добірка містить як художню літературу, так і поезію, документальні твори та репортажі, історичні дослідження та політичні коментарі. Книги про російсько-українську війну – це важливі твори, які допомагають розуміти та пам'ятати важливе. Завітайте до нашої бібліотеки та обирайте важливі книги від найкращих українських видавництв.  Вони – про ще одну визвольну війну, яка вже стала частиною світової історії.

Деякі з цих письменників уже здобули високе визнання своєї творчості, а художнє осмислення української звитяги та трагедії є яскравою сторінкою нашого літературного процесу.


АД 242. Історія мужності, братерства та самопожертви : [розповіді захисників Донец. аеропорту : понад 100 інтерв’ю : десятки ексклюзив. фото] / [гол. ред. С. С. Скляр] ; фот. С. Лойка. - Харків : Кн. клуб «Клуб сімейн. дозвілля», 2016. - 352 с. : іл.

Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька або в АДу – як його назвали оборонці летовища – це майже шість десятків свідчень «кіборгів», коментарі військових експертів та військових аналітиків з України, Росії, США та Канади, представника Генерального штабу Збройних сил України. Але головне – про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те – що і чому захищали у терміналах ДАПу українські бійці – читайте у розповідях безпосередніх учасників оборони Донецького аеропорту.

Читайте, аналізуйте та робіть свої неупереджені висновки!



Зіненко Р.

Іловайський щоденник / Р. Зіненко. - Харків : Фоліо, 2018. - 282 с.

«Іловайський щоденник» Романа Зіненка    чесна і відверта книга, написана безпосереднім учасником подій, бійцем добровольчого батальйону «Дніпро-1», який пройшов «Іловайський котел» від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців «кривавим коридором» дозволяє читачеві пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, чого зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події.


Фіалко Н. І.

Новітня війна : оповідання / Н. І. Фіалко ; [іл. Н. Захарчук]. - Тернопіль : Навч. кн. - Богдан, 2023. - 112 с.

Діти і війна...

Цю болючу тему багато письменників оминають.

Ніна Фіалко відважилась написати низку оповідок, де спробувала доступно розкрити і самі події, і участь дітей у коловороті війни...

Когось війна ледь зачепила, когось морально травмувала, а ще когось випробувала на людяність.

Ця книга не для дітей, а про дітей війни, і хоч вона й адресована  дорослим читачам, проте зорієнтована і на сімейне читання.


На щиті. Спогади родин загиблих воїнів. Іловайськ / І. Вовк. - Харків : Фоліо, 2020. - 475 с. : фот. - (Хроніка)

Перша частина тритомника «На щиті» відтворює в оповідях становлення українського війська в умовах ворожого вторгнення й сепаратистського руху. Імена перших загиблих під «Градами», у літаку чи у гелікоптері, «на броні» чи «на розтяжках», на кургані Савур-могила, в Луганському аеропорту чи в підступному «зеленому коридорі» Іловайська вже належать новітній історії.

Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, зібрані й художньо адаптовані, – це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх. Це біль живих, їхня туга за втраченим, а також нагадування людям цивільним, хто заплатив найдорожчу ціну за їхній спокій і добробут.


Чех А.

Точка нуль : зб. есеїв / А. Чех. - Харків : Vivat, 2017. - 224 c.

У психології є поняття «точка нуль». Це той стан обнуління, під час якого людина звільняється від усіх думок, бажань, почуттів; нема ніякого вчора, нема ніякого завтра, є лише тут-і-тепер, є лише «я» в ньому. На «нулі», тобто передовій, де Артем Чех пробув десять місяців у лавах ЗСУ в 2015–2016 роках, здебільшого й написана ця збірка есеїв чи то радше щоденникових заміток на манжетах військової форми.


Жолдак Б.

Укри : бойова проза : [кіноповість] / Б. Жолдак. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. - 220 с. - (Сучасна проза)

«Укри» – кіноповість Богдана Жолдака, опублікована у 2015 році. Події відбуваються орієнтовно у 2014-2015 рр. на сході України, у зоні проведення АТО.

Автор називає жанр своєї книги бойовою прозою. Він розповідає історії реальних військових, що беруть участь у бойових діях на Донбасі. Богдан Жолдак особисто знайомився з родинами своїх героїв, записував розповіді, звіряв фактаж, продивився безліч знімків, і залюбки тримав з ними зв'язок.

Книга складається з 20 новел, що об'єднанні спільною темою та дійовими особами, але кожна новела є цілісною сюжетною історією. Особливість саме цієї книги про війну в гуморі, з яким вона написана. Герої не впадають у розпач навіть у найскрутніших ситуаціях, і виходять з них з типово українською винахідливістю.


Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО / О. Каліновська, О. Криштопа, О. Назаренко [та ін.]. - Харків : Кн. клуб «Клуб сімейн. Дозвілля», 2015. - 510 с. : фот.

Це справжня війна, а не АТО. Українсько-російська, а не громадянська. Гібридна? Можливо. Неоголошена? Так.

Ця книга –  спогад про всіх, хто віддав своє життя, і про тих, хто вижив у боях. Основна її мета – згадати все, день за днем. Згодом історики сперечатимуться, коли ж власне вона почалася. Як і в кожної таємної війни, у неї нема конкретної дати початку… Крім хронології бойових дій, ви зможете прочитати аналітику, яка допомагає отримати розуміння і хоч трохи позбутися страху. В книзі є  репортажі журналістів, які вижили там. Тож читайте, Згадуйте, аналізуйте, робіть висновки, пам’ятайте.


Говоруха І.

Плахта : [оповіді] / І. Говоруха. - Київ : Саміт-книга, 2022. - 393 с.

Війна – це збройний конфлікт. Іншими словами – насильство, терор, нав’язування своєї волі за допомогою армії,авіації, флоту. «Плахта» – це сповідь. Розповіді про побачене та пережите мешканцями Чернігова, Бучі, Гостомеля, Ірпеня, Бородянки, сіл Київської та Чернігівської областей. Понад 250 інтерв’ю про окупацію та укриття в погребах без тепла й світла. Понад 250 оповідей про віру, мужність, відвагу. Великі здобутки і непоправні втрати. Кохання та відчай. Непохитну любов до рідної землі.


Ісаченко Л.

Гонитва на виживання : роман / Л. Ісаченко. - Львів : Апріорі, 2023. - 184с. - (Серія  «Війна без вибору»)

«Гонитва на виживання» – це роман про кохання на тлі віроломної агресії, насичений деталями з життя російської окупації частини Центральної України, але ґрунтовніше він розкриває глибини жіночої психології та поведінки у стосунках з чоловіками.

Самотній Антон знайомиться з ефектною Терезією, і в них зав’язуються близькі стосунки. Невдовзі вони починають жити разом в Ірпені, але в їхнє щасливе життя вривається війна. Російські війська підходять близько до Києва. Несподівано війна відкриває «зворотний бік Місяця» – таємницю жінки, про що чоловікові «не потрібно було знати».


Степаненко Є.

Абетка війни / Є. Степаненко, С. Степаненко ; іл. С. Фесенко. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2023. - 144 с. : іл.

«Абетка війни» – одна з історій російсько-української війни. Вона почала писатися ще 2015 року, коли Євген Степаненко у складі підрозділу медиків воював на Сході України, а його донька Соля, чекала тата з фронту в мирному Києві. Це чесна й зворушлива розмова про війну і про життя для всіх: і дітей, і дорослих.

Книга побудована як абетка, де кожна літера – це один із вимірів війни та миру навколо війни. У ній переплітається життя дитини в мирному місті і життя тата на війні. Соля телефонує татові на фронт, пише есемески та листи, розповідає про свої справи, школу, друзів, змагання, танці, домашніх тварин, а ще ставить дитячі й недитячі питання про війну. Як же татко із побратимами і посестрами там живе? Чи є на війні діти? Що їдять на війні? Чи можна на війні хитрувати? Чи буде тато інший після війни? А тато просто і чесно, а разом з тим бережно пояснює донечці все на світі.


Немає коментарів:

Дописати коментар